Трекинг по света: Али Мохамад от Скарду, Пакистан


Днес ни гостува Али Мохамад от Пакистан. Али е собственик на една от големите пакистански турагенции – Mashabrum Expeditions Treks & Tours и е планински водач с дългогодишен опит. Обича България и е гостувал тук.

Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия. Със своите 174 милиона жители Пакистан е шеста по население в света. На територията на Пакистан се срещат три от големите планински вериги в света – Хималаи, Каракорум и Хиндукуш. Четири осемхилядника се намират на границата между Пакистан и Китай (К2, Гашербрум 1, Гашербрум 2 и Броуд Пик), а Нанга Парбат е изцяло на територията на републиката. За разлика от трекинга в Непал, където в голямата си част известните маршрути са облагородени и нощувките са основно в лоджии, а туристите имат достъп до блага като топъл душ и интернет, в Пакистан се нощува на палатки, кухнята е походна, а вечерята често крачи редом с трекерите. Али ще ни разкаже какво е да организираш трекинг в Каракорум:

Как реши да станеш планински водач?

Mr. Ali Muhhamad

Чичо ми работеше в сферата на туризма и започнах да ходя с него когато бях в 9ти клас. Една година работех като готвач и две като помощник-водач, преди да получа лиценза си за планински водач от министерството на туризма. Няколко години бях водач на различни групи, преди да реша да отворя собствена агенция в Пакистан. Това беше голямата ми мечта, още от детството. Имах силно желание да изследвам най-известните и най-красиви планини и места по света. Така започнах да работя в тази индустрия преди да навърша 15 години. Вече имам много солиден опит като помощник-водач и водач след това, така че се чувствам сигурен и спокоен в планината. Имам удоволствието и да работим с най-известните тур оператори, като г-н Кари Коблер от Швейцария, например. Аз съм управител и директор на Mashabrum Expeditions Treks & Tours от самото създаване на компанията. Имаме клиенти от цял свят. Член съм на Алпийския клуб на Пакистан (Alpine Club of Pakistan – ACP), Пакистанската аосциация на туроператорите (Pakistan Association of Tour Operators – PATO) и Балтистанската асоциация на приключенските туроператори (Baltistan Association of Adventure Tour Operators – BAATO)

 

Разкажи ни повече за Mashabrum Expeditions Trek and Tours

Ние сме туристическа агенция и туроператор, една от водещите в Пакистан. Имаме опит в провеждане на експедиции, трекинги, адвенчър турове, колоездене и културни пътешествия в Каракорум и Гилгит Балтистан. Седалището ни е в Скарду, като имаме и офис в Исламабад. METT се състои от опитен и добре подготвен екип, стараем се винаги да сме в час с новостите що се отнася до обслужването на клиенти, провеждаме за служителите си обучения с международни инструктори. Имаме вече десетилетия опит в туристическата сфера, като сме извършвали пътувания и в най-отдалечените райони на Гилгит-Балтистан, всички останали райони на Пакистан, както и в Китай. Офсът ни в Скарду работи в тясна връзка с партньорите ни в Швейцария, САЩ, Непал, България и Китай. Имаме и отлична комуникация с други туроператори и доставчици на услуги в Каракорум.

Гилгит-Балтистан е един невероятен район, където се срещат три величествени планински масива – Хималаите, Каракорум и Хиндукуш, това е истински рай за приключенците. Гилгит и Балтистан са известни с разкошните си зелени долини, легендарните си езера, величествените ледници – някои от тях са най-дългите извън полярните кръгове.

Кое е най-важно в работата на туроператора?

За нас е много важно винаги да имаме предвид устойчивото развитие на районите, отговорния туризъм и местното развитие. Искам да кажа, че наистина е от значение как се грижим за местата които посещаваме и хората, които живеят там. Туризмът трябва да е нещо позитивно както за посетителите, така и за местните общности. Правим всичко по силите си чрез нашите практики да играем активна роля в промотирането на отговорен и устойчив туризъм. Пътуването и туризма трябва да носят ползи за местните хора и се стремим да подкрепяме развитието в Балтистан – с дарения, привличане на внимание към проблеми, организация на събития и доброволчество.

Друго от съществено значение е да се осигури очаквания стандарт на услугите. Стараем се да сме на ниво от самото начало на организацията – от запитване, през резервация, при самите услуги от и до Исламабад. За да е успешен един такъв бизнес е много важно екипът да е съставен от опитни пътешественици. Водачите и готвачите да са също включени в организирането и планирането на настоящи и нови маршрути. Редовно посещават и живеят в набелязаните дестинации за да могат после да приложат този опит в практиката. Така можем да си позволим изключително качествена услуга на клиентите си от различните континенти.

Могъщият Чогори (К2)

Кои са най-подходящите трекове за хората, които за първи път отиват в Каракорум?

Има множество маршрути в Каракорум, които може да видите и на уебсайта ни www.mashabrum.com, но най-известните са:

1- K2 Base Camp Trek (един от най-известните)
2- Gondogoro La Trek  (още един много известен маршрут)
3- Rush Lake Trek (къс и лесен)
4- Majrooh Top Trek (къс и лесен)
5- Batura Trek (къс и лесен)

Занимавате се и с експедиции до върхове над 8000м. 

Да, организираме и предоставяме услуги за експедиции към осемхилядници от много години. Да се осигури всичко необходимо за алпинистите е много трудна работа, защото ако нещо липсва, тогава експедицията ще се провали, малките грешки имат огромно влияние, но за щастие никога не ни се е случвало. Това лято имахме голяма комерсиална експедиция на К2 и всичките 24 участника се изкачиха на този могъщ връх! Да се организира такова нещо изисква много, много работа, но ние го правим вече много години наред и се гордеем, че досега нямаме никакви провали. 

след успешната експедиция до К2 през 2018г

Какво ще посъветваш хората, които искат да посетят Пакистан и Каракорум?

Али на Страшното

Хората на Гилгит-Балтистан са много честни и гостоприемни. Когато се озовете в тези райони на Пакистан, ще се почувствате вкъщи. Поне 80% от хората говорят английски, а навсякъде ще има желаещи да се снимат с вас, не им отказвайте тази радост, правят го защото ви харесват. 

Гостите трябва да са внимателни с пакистанската кухня, ястията ни са много силно подправени и люти и може да предизвикат стомашни проблеми. Първите няколко дни опитайте да ядете по-малко пикантни храни. По време на трека не пийте глетчерна вода. Винаги пийте преварена вода и винаги имайте шише в себе си. Не бързайте, това може да предизвика проблеми с надморската височина. Ако се почувствате зле по време на трек, не поемайте риск да се качите по-високо, дори веднага слезте по-ниско и неразположението вероятно ще мине. Не забравяйте да си вземете топли дрехи, защото сутрините и вечерите са доста студени дори и през лятото. Може да използвате и нашия списък с екипировка за ориентир. 

Надявам се да се видим с вашите читатели в Каракорум, поздрави от Mashabrum Expeditions Treks & Tours !! 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *