Разследване на Nova разкри огромни злоупотреби с имоти в планината


Разследването на журналистът от Nova TV Генка Шикерова разкрива множество отчетени, но неизвършени ремонти, липсващи материали заедно със склада, в който трябва да са, цели къщи за настаняване и работилница. 

Известно е, че Българският туристически съюз получава годишна субсидия от бюджета на Столична община за поддръжка на туристическите обекти на територията на общината.  Средставата са „Да поддържа заслони, хижи, пътеки, т.е. да обезпечи инфраструктурата, която софиянци да ползват на планината”, казва заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

От отчетите е видно, че през 2015 г. БТС са финансирали смяна на вътрешната дървена дограма на заслон „Черни връх” с нова. Представени са фактури за около 15 хиляди лева за последните пет години. Всеки, който отиде до върха, обаче може да види на място, че дограмата в заслона е от 1935 г, а ремонт изобщо не е имало. „Няма ясно обяснение. Дават се фактури, но какво точно съответства на терен на тези фактури не е ясно”, обяснява Чобанов. За други две хижи на Витоша предоставените отчети са абсолютно еднакви до бройката на описаните пирони. Общо извършените разходи са за 16 хиляди лева. В последните пет години от Столична община са отпуснали на БТС над половин милион лева. 

„Разполагаме с някакъв вид обяснения и с финансови документи, които будят редица въпроси, които смятаме, че са от кръга на интереси на специализираната администрация – полицията, прокуратурата и ДАНС. Има нередности, които ние не можем да проверим, тъй като БТС не е наша структура”, продължава заместник-кметът на София. 

Освен от общината, БТС получава пари и от държавата, през Министерството на спорта. Това се прекратява след доклад на Държавния финансов контрол, който установява мащабни злоупотреби. Според документите в „Черни връх”, от 2007 г. до сега трябва да са вложени над 100 хиляди лева. Наред с всичко това е изисквано от наемателите на заслона да дават „задължителни дарения” на други стопански субекти. 

Известен е и случаят с новата хижа „Мусала”, която след 30 години строеж и вложени над 15 милиона лева вече е отворена. На фона на направената огромна инвестиция, наемът е символичен – едва 400 лева на месец. В същото време две от къщите за туристи, които би трябвало да са построени до хижата, изобщо не съществуват. Дори и след вътрешни проверки на инспектората на БТС, се установяват редица нередности. Липсва цяла дърводелска работница със склад и оборудване.

Ситуацията в БТС става още ще по-заплетена ситуация, защото в края на миналата година съдът обяви Управителния съвет на дружеството за нелегитимен.  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *