Снежен „Световен ден на снега” на 20‐ти януари 2019 г. на Витоша


За осма поредна година SKI.BG включи София в отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА / FIS WORLD SNOW DAY, както винаги точно на датата на празника, като едно от официално обявените от FIS общо 464 събития и мероприятия, които се провеждат в 45 държави по целия свят през настоящата седмица.

И тази година българската медия за ски, зимни и аутдор спортове, лайфстайл и индустрия www.ski.bg, изцяло придържайки се към замисъла на FIS, организира множество спортни занимания на снега в чест на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА, този път в близката Витоша планина.  За съжаление тази неделя снежната покривка в центъра на столицата беше недостатъчна и затова празникът се премести в близката Витоша планина, на пистата за ски бягане при хижа Сълзица.

Чудесно подготвената тренировъчна писта се оказа тясна за любителите на ски бягането, дошли да отбележат в неделния ден заедно със SKI.BG празника на снега. Десетки деца и големи опитаха за първи път как се карат писалки за ски бягане под вещите наставления на професионални треньори и спортисти, много други деца и възрастни се включиха поетапно в откритите тренировки по ски бягане, имаше и скиори алпийци, имаше сноубордисти, имаше ски‐туринг любители, имаше спускане с шейни, строене на кули от снежни блокчета и още много други снежни забавления за децата и техните родители. 

Времето беше прекрасно, както и настроението! Имаше слънце, имаше обилен снеговалеж, имаше мъгла, имаше и вятър и студ в по‐високата част на планината, и, разбира се, имаше много сняг, но най‐важното е, че всички бяха щастливи и доволни от допира с природата и спортуването на чист въздух, на открито. В този празничен ден на пистата за ски бягане на Витоша бяха и хора като френския посланик в България г‐н Ерик Льобедел, легендарната ни биатлонистка Павлина Филипова, националния ни състезател по ски бягане, многократен балкански и републикански шампион, представил достойно България на Зимните Олимпийски игри през 2010, 2014 и 2018 г. Веселин Цинзов, който също сподели част от своя опит с желаещите да опитат как се карат писалки за ски бягане, и още мнозина известни лица от света на ски бягането, биатлона и ориентирането.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е инициатива на Международната федерация по ски (FIS), която има за основна цел да изведе навън сред природата, на снега и ски пистите децата на възраст между 4 и 14 години, заедно с техните семейства, в рамките на един ден, изпълнен със забавления, различни приключения и състезания на сняг.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА се отбелязва в третата неделя на месец януари всяка година от 2012‐та насам и е част от международната
кампания на FIS „Доведете децата на снега”. СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е една от ключовите инициативи на FIS за насърчаване на заниманията
на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният фестивал на сняг за децата и
техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега и начин да си създадете прекрасни спомени и вдъхновение да продължите да се наслаждавате на снега.

снимки: ski.bg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *