12.01.1984 – Първото зимно изкачване на Манаслу


На 12.01.1984 се случва историческо събитие. Осмият по височина осемхилядник Манаслу 8163м е изкачен за първи път през зимата от полските  алпинисти Мачией Бербека и Ришард Гайевски по нормалния маршрут без употребата на допълнителен кислород. Това е и първото изкачване на осемхилядник през януари и първото зимно без кислород

Манаслу, първо зимно изкачване и трагедия, 1984.

“Нашата експедиция се състоеше от Мачией Бербека, Марек Даниелак, Ришард Гайевски, Станислав Яворски, Анджей Махник, Збигнев Млинарчик, Анджей Осика, Мачей Павликовски, Богуслав Пробулски, Володимир Стоински и аз като лидер.

Планирахме да извършим зимно изкачване по маршрута на Меснер от юг. Подходът ни през долините Маршянгди и Дона Кхола отне осем дни. Достигнахме базов лагер на 4000м на 2 декември. На следващия ден построихме Преден базов лагер на 4400м на ледника Тулаги. След това се качихме нагоре и фиксирахме въжета по 500 метровата стена с категория UIAA V, A2. Лагер 1 беше на 5650м, бяхме там на 5 декември.
На 11 декември, докато слизахме по стената към лагер 1 едно от фиксираните въжета се протри на камък и се скъса. Яворски загина след падане от 100 метра.
Последваха дискусии, но решихме да продължим. След няколко дни пресякохме Ледения лабиринт и построихме Лагер 2 на 6400м, в Долината на пеперудите.
На 21 декември беше изграден и Лагер 3 на 7100м. От 23 до 26 декември празнувахме Коледа в Базов лагер, след което времето се влоши. На два пъти палатките от лагер 3 бяха издухани в Долината на пеперудите. Температурата в Лагер 3 падаше до -25C. Фиксирахме с въжета цялата площадка, където беше лагера.
На 11 януари Гайевски и Бербека успяха да установят и лагер 4 на 7700м на платото. През тази нощ температурата вътре в палатката е паднала до -32С. На 12 януари те са тръгнали рано към върха и са го достигнали към 11ч. По време на спускането е трябвало да се борят с ураганни ветрове, блъскащи в лицата им и понякога дори да пълзят надолу. Пръстите на краката на Бербека бяха измръзнали, а Гайевски имаше измръзвания по ръцете.
На 14 януари Павликовски и Пробулски напуснаха лагер 3 и във влошаващи се условия се изкачиха до платото. Но там не успели да открият лагер 4, който е бил издухан от урагана. Решихме да изоставим плановете си за нов опит и експедицията.”

Лех Корнишевски, Клуб Високогдрски, Закопане, Полша


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *