21.01.1985 – Първото (календарно) зимно изкачване на Дхаулагири 1


На 21.01.1985 полските алпинисти Йежи Кукучка и Анджей Чок правят първото (календарно) зимно изкачване на Дхаулагири 1.

Дхаулагири на непалски (धौलागिरी) е седмият по височина връх на Земята. Част е от планинска верига в Хималаите в Северен Непал. На изток от Дхаулагири се намира Анапурна, друг осемхилядник. Дхаулагири означава „Бяла планина“. Това идва от санскрит, където (λ (dhawala) означава ослепително, бяло, красиво и रिरि (giri) означава планина. Дхаулагири I е и най-високата точка на басейна на река Гандаки.

Масивът на Дхаулагири се простира на 120 км от река Кали Гандаки на запад до река Бхери. Този масив е ограничен на север и югозапад от притоците на река Бхери и на югоизток от Мягди Кхола. Денивелацията между най-високата точка на Дхаулагири и най-ниската точка в долината на Кали Гандаки е почти 7000м!

За първи път е изкачен от австрийските алпинисти Курт Димбергер и Петер Динер, шерпите Наванг Дордже и Нима Дордже, швейцарците Ернст Форер и Албин Шелберт през 1960 година.

Върхът е свидетел на няколко драматични изкачвания. През 1969, 7 членове от американска експедиция загиват при опит за изкачване от югоизточната страна. През 1975, 6 души от японска експедиция загиват от лавина при изкачване от югозападната страна. През 1990, легендарният алпинист Dainius Makauskas загива при слизане от върха. През 1998 известният френски алпинист Шантал Модюи загива в лавина. Една година по-късно английски алпинист загива в лавина.

Източник; 8000ers.com, wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *