Новини от Манаслу, К2 и Нанга Парбат


Въпреки неприятното време, екипите на K2, Нанга Парбат и Манаслу напредват в изграждането на височинните лагери.

К2

Алекс Чикон пред огромното си иглу в Базовия Лагер на К2. Снимка: Алекс Чикон

Двата екипа начело с Алекс Чикон и Василий Питцов достигнаха базовия лагер миналата сряда. Чикон се наслаждава на иглутата, които е построил. “Имахме най-добрата нощ в зимен лагер до сега” каза той, добавяйки че снежните къщи са топли, ветроустойчиви и по-тихи от палатки.

Въпреки че са в Пакистан, екипът, който включва петима непалски алпинисти, проведе традиционна будистка церемония миналата седмица. Валдемар Ковалевски от Полша се включи в тяхната експедиция.

Междувременно, Василий Питцов и част от неговия екип се върнаха в Горен Базов Лагер след като достигнаха Лагер 2 и прекараха тежка нощ със силни ветрове.

“Вчера не слязохме защото бяхме сигурни, че ветровете ще са силни на 6000м. Днес фиксирахме въжета до 6300м.”

Манаслу

Снимка: Симоне Моро. Манаслу

“Работихме толкова усилено, за да  преминем лабиринта от цепнатини, но накрая трябваше да спрем” – съобщи Симоне Моро от Манаслу.

“След нощувка на 6000м, ние се придвижихме до Лагер 2 на 6400м,” написа Симоне Моро по-рано днес.

Той и Гелжен Шерпа се мъчеха да си проправят път между големи цепнатини и сераци, докато достигат до място, където трябва да ползват метални стълби. Те нямат такива и те не са част от тяхното изкачване в алпийски стил. Сега трябва да намерят алтернативен маршрут, но първо трябва да изчакат задаващото се лошо време в Горен Базов Лагер.

Нанга Парбат

Няма пикник: Даниеле Нарди в мрака на Нанга Парбат. Снимка: Том Балард

Екипът на Даниеле Нарди се върна в Базов Лагер поради влошаване на времето, след като миналата седмица достигнаха  до 6200м или малко над Лагер 3.

Том Балард каза няколко думи за тежките условия: “Вие какво очаквахте? Това е зима на деветия по височина връх в света. Няма пикник.”

Източник: explorersweb.com

Заглавна снимка: Симоне Моро


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *