BEFSA предупреждават за висока лавинна опасност!


ВНИМАНИЕ, ПРОДЪЛЖАВАЩО УСЛОЖНЯВАНЕ НА СНЕЖНАТА ОБСТАНОВКА!

Тези дни имахме щастието да се насладим на първата прекрасна зимна буря за годината. Междувременно обаче вятърът се засили, има пренос и на много места новият сняг е над 70 см!

Високите части на планините в момента са трудно достъпни като вероятно има навявания над 1 метър, особено на западни и южни склонове в Рила и Стара планина (вятърът е предимно северен). На Витоша вчера вятърът е бил със северозападен компонент, Стената, Резньовете, Комините са с много сняг, на стръмните места е възможно да има свличания!

Това са типични условия за падане на лавини от пръхкав сняг и меки дъски на стръмни склонове! 

С очакваните продължаващи ветрове със сменяща се посока (по прогноза засилващ се СЗ вятър с промяна към ЮЗ) може да се очаква допълнително усложняване и засилване на лавинната опасност след сряда вечер (9-10 януари 2019 г.).

Съветваме Ви да сте много внимателни и предпазливи! Не си правете илюзиите, че лавините от мек сняг са по-малко опасни! Снегът е много, може да предизвика дълбоки заравяния. Липсата на добра основа създава допълнителна опасност от удари в скали под снега и лоши падания. Температурите са доста ниски и лесно се измръзва. 

Без да се ангажираме с конкретна степен на лавинна опасност, мислете като за 4-та (т.е много висока)! В такива условия трябва да се търсят безопасни маршрути, да се избягват стръмни склонове! Това важи освен за скиорите и сноубордистите И за катерачите – подходите към много от популярните ледени турове са под и по дълги стръмни склонове!

07.01.2019, Момчил Панайотов


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *