(20.01.1960) Апа Шерпа


Апа Шерпа (Лхакпа Тензинг Шерпа) или често наричан Супер Шерпа е непалски шерпа алпинист, който заедно с Пурба Таши Шерпа дълго време държи рекорда за най-голям брой изкачвания на Еверест. През 2011 като част от експедиция “Еко Еверест”, Апа изкачва Еверест за рекорден 21 път и след това се оттегля от алпинизма след като обещава на жена си да спре да се катери след 21-то изкачване. За пръв път изкачва Еверест през 1990 година, а за последен през 2011.

Апа се среща многократно с Едмънд Хилари, а през 1990 година се изкачват заедно със сина му Питър Хилари за пръв път на Еверест. Апа твърди, че е минавал през прочутия ледопад Кхумбу по път за върха поне 1000 пъти и за малко не участва в злополучната експедиция на Роб Хол през 1996 година, при която загиват 8 души.

Запитан за отказването му на 21-я път Апа отговаря: „Всеки казва, че 21 е добро число. Трябва да направя семейството си щастливо. Всеки път когато отивам там, те се притесняват, защото Еверест е много опасен.“

Рекордът на Апа е подобрен от Ками Рита Шерпа, който на 16 май 2018 година се изкачва за 22-ри път.

Лхакпа Тензинг Шерпа е роден в Тхаме – село в района на Еверест в Непал, близо до китайската граница. Баща му умира когато Апа е само на 12 години и той поема отговорностите за цялото си семейство, което се състои от майка му, две сестри и трима по-малки братя. Напуска училище и започва да печели пари като носач. Кариерата му на катерач започва през 1985 година, но първоначално е само носач и готвач за различни групи и не му се позволява да изкачи върха до 1990 година.

Апа се жени за Йангжин през 1988 година – също жителка на Тхаме и двамата имат двама сина – Тенжинг и Пемба и една дъщеря – Дава. Четвъртото им дете умира през 2004 година. През декември 2006 година семейството се мести да живее в САЩ с помощта на приятеля му Джери Мика, с цел да предоставят по-добро образование и бизнес възможности на децата си. Семейството живее в Дрейпър, Юта.

През 2009 година Апа създава фондацията Апа Шерпа, която има за цел подпомагане на образователното и икономическо състояние на Непал. Когато не е на експедиция Апа работи за Даймънд Молд – компания за метални форми и инструменти от Солт Лейк Сити в Юта, както и за фондацията си.

Най-добрата филмова компания в Непал Sherpas Cinema създава кратък филм за Апа, който носи заглавието “Loved By All: The Story of Apa Sherpa”

Източник; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *