Рикардо Касин (02.01.1909-06.08.2009)


Рикардо Касин е италиански алпинист, разработчик на алпийска екипировка и автор, който е начело на първата успешна експедиция на Гашербрум IV през 1958. Той умира през 2009 на 100 години.

Касин започва да се катери около 1930 заедно с група позната като “Ragni di Lecco” (паяците на Lecco). През 1934 прави първото изкачване на Piccolissima на Tre Cime di Lavaredo.

През 1935, след като повтаря маршрута на Емилио Комичи по северозападната стена на Чивета, той изкачва югозападния ръб на Trieste Tower и заедно с Виторио Рати прокарва нова линия по северната стена на Cima Ovest di Lavaredo.

През 1937 Касин прави първото си изкачване по гранита на Западните Алпи. В продължение на три дни, 14-16 юли, той прави първото изкачване по северозападната стена на Piz Badile във Val Bregaglia (Bergell), придружен от Рати и Джино Еспозито, след като те се обединяват с М. Молтени и Г. Валсехи. Последните двама умират от изтощение и премръзване на слизане. Днес този маршрут е познат като Cassin Route или Via Cassin. Касин потвърждава своите удивителни катерачни умения 50 години по-късно като повтаря маршрута на 78.

Може би най-известното му изкачване е това на реброто Walker Spur по северната стена на Гранд Жорас 4-6 август 1938 г. с Еспозито и Уго Тицони.

Тисони, Касин и Еспозито след тяхното изкачване на реброто Walker Spur

Алпийският историк Хелмут Думлер коментира, че това е “оттогава признато за едно от великите алпиийски предизвикателства”. Според Claire Engel: “Те не знаеха нищо за района на Шамони, никога не са били там преди това и даже питали хижаря къде е Гранд Жорас. А той просто махнал с ръка и казал “Еми, някъде там”. Не е разпознал италианците и помислил, че се шегуват. Много се изненадал когато на следващата вечер видял светлини от бивак високо по Walker spur. На следващата нощ светлината била по стената. На 6 август достигнали ръба към върха, където ги застигнала силна буря, която ги принудила да бивакуват и по пътя надолу”

“Uno dei più grandi tra i più grandi.”

Източник; 8000ers.com, wikimapia.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *