photo: The Siberian Times

Никой не успява да финишира в най-студения маратон на света


Неслучайно Оймякон се нарича “Студеният полюс”, през февруари 1933, този град в Сибир записва най-ниската температура в северното полукълбо – -67.7 градуса по Целзий. И в днешно време не е необичайно температурите да паднат до -60С, местните смятат показания от сорта на -40C за топло време. 

В Оймякон все пак идват и туристи, макар и малцина, които се излагат на екстремните температури през януари. Така се ражда и идеята за най-студения маратон на света. Александър Крилов, собственик на места туристическа агенция организира бягания от 5, 10, 20, 30 и 42 километра. В интерес на истината дори за руснаците студът там е непоносим. Най-дългото избягано разстояние някога е 39км от местния жител Иля Пещерев, кмет на близкото село Емиса. Сред жените рекордьор е Анастасия Степанова, майка на 8 деца, която успява да пробяга 25км. 

Миналата седмица, девет дни след маратона в Оймякон, там обаче се появява молдовецът Дмитри Волошин, който е ветеран от сравнително по-лекия маратон “Северен полюс”. В Оймякон той успява да пробяга сам цели 50км при температура от -60С. Шестчасовото му страдание буквално му е спряло дъха – “имаше много малко кислород във въздуха”, казва той. В действителност в сухи и студени условия има повече кислород от обичайното, но е трудно да се диша когато маската пред лицето е замръзнала. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *