Връхната точка на Чо Ойю, снимка Franck Tessier, 13.05.2018 https://www.francktessier.com/

Относно г-н Скатов и Чо Ойю


Чувстваме се задължени да отговорим на г-н Атанас Скатов на поставените от него въпроси. Извиняваме се ако нашата публикация, която разисква принципен въпрос, а именно – как се определя връхната точка на този по-особен осемхилядник го е засегнала по някакъв начин. Призивът ни към него беше да сподели повече точно заради тази особеност и се радваме, че го направи.  Никога не сме поставяли под въпрос сертификата, който той има издаден за изкачения връх. 

Относно кореспонденцията с Франк Тесие, която г-н Скатов пожела да види. Тя е осъществена от трето лице и ние нямаме правото да я правим публично достояние. Ако това лице пожелае, може да я предостави. Имаме изричното разрешение от Франк да цитираме това, което се отнася до г-н Скатов, а именно:

pas vu au sommet, vu au dessus du Yellow Band, plus vu ensuite, entendu communiquer au téléphone au retour au camp 2
Je confirme qu’il n’y avait pas de brouillard au sommet, les cumulus étaient du côté de l’Everest.

Ето какво пожела да узнае г-н Скатов и нашите отговори:

Аз бях така учтив да дам отговор на поставения от Вас въпрос и сега на свой ред Ви моля Вие да отговорите на следното:

От къде и по какъв начин сте се запознали с изкачванията на другите 8 участници в експедицията качили върха преди мен?

От публични източници, както и с Вашето. Линкове има по-долу в снимковия материал. 

От къде сте сигурна за тяхната достоверност?

Няма как да сме сигурни в нищо, както Вие, така и другите са вписани в базата данни за изкачванията на върха през сезона. Разчитаме на този източник.

Имате ли информация дали въпросните лица са използвали GPS следач при изкачването си?

Нямаме такава информация, освен за Вас. 

Моля да предоставите снимковия материал с който сте се запознали и твърдите, че всички 8 човека изкачили върха преди мен имат снимки с молитвени флагчета.

В тези 8 човека влизат и височинните шерпи, които помагат на някои от тях. Техни снимки не сме виждали. Ето на западните катерачи:

Франк Тесие на върха (13:15 непалско време)

Franck Tessier на Чо Ойю, час преди Атанас Скатов. снимка: https://www.francktessier.com

Феликс и Флориан (12:15 непалско време). На тази снимка флагчетата не се виждат, но на следващата, където е само единия, ги има.

Domenech Trastoy Diaz (Andorra) – 11:15 непалско време

Cim amb el pitjor record

Ms. Sheena West (UK) (10:30ч)

Training for the Himalaya Course In Chamonix

Roger Cook (10:00) действително няма снимка при флагчетата, но видимостта е достатъчно добра за да се види Еверест отзад, а цитираната височина е 8188м

Надяваме се това да изяснява ситуацията, както и да успокои г-н Скатов, че не той и неговото изкачване са били целта на статията. Вярваме също, че всеки сблъсък на мнения би могъл да доведе до нещо градивно. Например следващият българин, поел към Чо Ойю, да се оборудва с GPS уред по негов съвет. Съжаляваме, че вместо такава дискусия, се стигна до заплахи от негова страна, остри реплики и триене на неудобни коментари. 


3 Comments

  1. Не виждам да пише “локо СФ” на снега значи имам тук някакви съмнения за изкачването . Той тоя GPS е 100% манипулиран, все пак нали сме техническа нация. Правец 8Ц е с най бързия микропроцесор в света от 80 година насам …

  2. Здравейте,

    Чудесно е , че отговаряте на въпросите на г-Скатов. Това е прифесионалното поведение. Относно неговата реакция :
    Нека не забравяме, че алпинистите тренират много и се намират в доста трудни метеорологични и всякакви други условия, полагат огромни и физически и психически усилия, за да упражняват този спорт. Няма да е тайна, ако кажа, че част от наградата им е и признанието на хората за това, което правят. И когато дискусиите в публичното пространство са на теми , които даже подлагат на съмнение постигнатото след толкова труд и лишения е доста тежко . И естествено е, че ще го приемат лично. Особедно когато идва от такива издания като вашето, което е в тази тематика и се предполага, че е по-запознато с особедностите в алпинизма. Или ако поне бяхте признали негов успех първо, преди да се захванете с разчепкваме на евентуалните неточности в отчитането на изкачването на върха. Позитивизма е винаги много по-полезен от критиката. Особедно в този случай , когато наистина фактите са ясни и недвусмислени.

  3. И още нещо-говорите за изтрити коментари …
    Аз писах и вчера и днес до вас коментар за статията ви, но никъде под статията ви или в публичното пространство не виждам коментара си. Той само да Вас ли пристига или е за явен за публиката? И ако е явен , то къде може да се проследи ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *