Nanga Parbat Diamir Face - Photo: Tamara Lunger

Нанга Парбат: от няколко дни няма връзка с Даниеле Нарди и Том Балърд


Лоши новини от Нанга Парбат. От известно време няма връзка с италианецът Даниеле Нарди и британецът Том Балърд. Те опитват изкачване през реброто Мъмери, известно с трудността си. Това е четвърти опит на Нарди да изкачи Нанга Парбат през зимата.

Последният им контакт с Базов лагер е осъществен на 22 февруари, докато двамата слизали от Лагер 4 към Лагер 3 (6300м). След това не е осъществявана комуникация с нито един от тях. Не се наблюдава движение по склоновете, а персоналът в Базов лагер постоянно наблюдава планината с бинокли. 

Има информация, че Даниеле се е свързал с Италия на 24, неделя от височина около 6000м.

Времето е било екстремно лошо от 22 насам, но днес се е подобрило. Даниеле разполага със сателитен телефон Турая, но не отговаря на обажданията. 

За съжаление този път и Пакистанската армия не може да се отзове на момента, тъй като има сериозни сблъсъци с индийски части по границата между Пакистан и Индия, които са довели и до затваряне на въздушното пространство. 

Това води и до допълнителни усложнения, Али Садпара (известен пакистански алпинист и участник в първото зимно изкачване на Нанга) е готов да поеме на спасителна акция, но все още се намира в Скарду и няма да може да излети към Базовия лагер на Нанга Парбат заради ограниченията за полети. 

Миналата зима склоновете на Нанга Парбат станаха свидетели на изключително драматична акция по спасяването на Елизабет Револ

снимка: Тамара Лунгер


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *