Нанга Парбат: Акцията по издирването на Нарди и Балърд е в ход


*Италианският посланик в Исламабад негово превъзходителство Стефано Понтекорво съобщи в Туитър, че издирването ще продължи утре с подсилен екип.

*При втори оглед на склоновете е локализиран лагер 3 на 6000м, който е и последното известно местоположение на Даниеле и Том.  Продължават да търсят следи от двамата.

Али Садпара е забелязал следа от лавина в района на лагера.

*Хеликоптерът е излетял отново и е превозил тримата спасители до Базов лагер. При първия оглед на склоновете не са забелязани следи от двамата алпинисти или лагера им.

*Според информация на mountain.ru времето се е влошило и хеликоптерът се е върнал в Скарду.

Издирването на Даниеле Нарди и Том Балърд, с които няма връзка от неделя стартира днес.

Тази сутрин хеликоптер с трима пакистански алпинисти, сред които Али Садпара, излетя от Скарду към Базов Лагер под Диамирската стена на Нанга Парбат. Това стана възможно след като Делхи вчера разреши полета след преговори с италианското и великобританското правителства. През последните дни нарастващото напрежение между Индия и Пакистан доведе до затваряне на пакистанското въздушно пространство.

Полетът днес ще бъде опознавателен, целта е да се потърсят следи от двамата по склоновете на планината.

Хеликоптерите имат разрешение за полет и до Базов лагер на К2, откъдето могат да вземат екип от 4 човека от руско-казахстанско-киргизката експедиция под втория по височина връх на планетата. Времето днес се очертава неподходящо за такъв полет.

Даниеле Нарди и Том Балърд са в неизвестност от неделя 24.02, когато Нарди се е чул с жена си в Италия, последната им комуникация с Базов лагер е от 22 февруари. Двамата последно са били на височина от около 6000м по реброто Мъмери. Времето на Нанга е било изключително лошо от 22.02 до вчера. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *