13.03.1961 – Първото изкачване на Ама Даблам (6814m)


Ама Даблам е връх в Хималаите, намира се в източен Непал. Главният връх е с височина 6814м, а по-ниският западен връх е 6170м. Името на Ама Даблам означава “Огърлицата на майката”, дългите ридове от всяка страна изглеждат като ръцете на майката (ама), защитаващи детето й, а висящият ледник е “даблам” – традиционна огърлица с изображения на боговете, носена от шерпските жени. Всеки, които е поел по трека към Базов лагер на Еверест може да се наслади на гледката към Ама Даблам на изток в продължение на няколко дни.

Първото изкачване на Ама Даблам е извършено на 13 март 1961г от Майк Гил (Нова Зеландия), Бари Бишъп (САЩ), Майк Уард (Великобритания) и Уоли Романез (Нова Зеландия) през югозападния гребен. При изкачването си те са имали отлична аклиматизация, след като прекарват зимата на около 5800м близо до основата на на върха като част от научната експедиция “Silver Hut Scientific Expedition 1960-61”, чиито ръководител е бил Сър Едмънд Хилъри.

Ама Даблам е третият най-популярен връх за комерсиални изкачвания. Най-популярният маршрут е по югозападното ребро. Алпинистите обикновено изграждат три лагера по реброто, като третият е точно под и вдясно от висящия ледник – Даблам. Всеки серак, който се откъсне от ледника обичайно поема вляво, далече от лагера. Въпреки това през 2006 лавина доказва обратното. За изкачването на Ама Даблам са необходими пермит и офицер за свръзка. Най-доброто време за изкачване е Април-Май, преди мусона и Септември-Октомври след него.

Източник; 8000ers.com; wikipedia.org

Снимка; entreunviajeyotro.blogspot.com.au


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *