14×8000 за 7 месеца?


Нирмал Пуржа, известен като Нимс, е бивш войник от специалните части на Великобритания и планира да изкачи всички осемхилядници само за 7 месеца. В същото време той цели и поне седем световни рекорда за скоростно изкачване.

“Правя го, защото вярвам, че мога, аз съм единственият човек на света, който може да го направи” споделя Нима. Проектът му се нарича “Project Possible”.

Нима заминава за Хималаите на 15 март като на всеки връх ще бъде подкрепен от екип непалски алпинисти. Целта му в първия етап е да изкачи първите 6 върха до 1 юни. След това ще се отправи към К2 и във втора фаза смята да изкачи още 5 осемхилядника до 1 август. Последната фаза ще бъде от 1 септември до 1 ноември.

Нимс, които е с непалски произход, е служил в Британската армия 16 години, 10 от които в специалните части. Получавал е награди за постиженията си в екстремни високопланински условия. Към момента Нимс е носител на три рекорда, записани в Гинес – за най-бързо последователно изкачване на Еверест, Лхотце и Макалу за 5 дни, за най-бързо преминаване от Еверест до Лхотце и е първият човек изкачил Еверест, Лхотце и Макалу в един сезон.

През 2016г на Еверест той спасява пострадала алпинистка от зоната на смъртта като успява сам да я свали на безопасно място.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *