Атанас Скатов се цели в Канчендзьонга


Вчера Атанас Скатов обяви плановете си за изкачвания през тази година. Той заминава за Катманду на 3ти април, откъдето ще се отправи към един от най-предизвикателните осемхилядници Кангчендзьонга (8586м). 

Следващи в плановете на Скатов са Гашербрум 1 (8080м) и Гашербрум 2 (8035). До момента Атанас Скатов няма успешно изкачен връх в Каракорум, това ще е неговия втори опит да постигне успех в Пакистан. 

Първият българин, стъпил на Канчендзьонга е Боян Петров през 2014г, тогава в рамките само на 73 дни той изкачи Канчендзьонга, К2 (първо българско изкачване) и Броуд Пик. “Вероятно най-голямото постижение на българския алпинизъм”, каза тогава Райнхолд Меснер във видео поздравление към Боян. 

Атанас Скатов вече има в актива си 6 от 14-те осемхилядника – Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ойю.


1 Comment

  1. Списание Върхове вече се извини за грешката в публикацията. Грешката беше предизвикана от грешно разчетено прессъобщение, тъй като наш представител не успя да присъства на пресконференцията, която Наско даде. Освен това, както уточнихме в разговор с Наско, заради погрешно интерпретираните данни подобно изкачване в един сезон е трудно осъществимо, заради отдалечеността на върховете един от друг. Тук е мястото да подчертая, че в списание Върхове никога не сме поставяли под съмнение успешното изкачване на вр. Чо Ойю от Наско Скатов. Вярваме, че връчването на сертификат се дава след представянето на необходимите доказателства и поставянето под съмнение на изкачването ни звучи нелепо. Пожелаваме успех на Наско и чакаме добри новини от Хималаите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *