Еверест 2019, какво да очакваме


Пролетният сезон в Хималаите започва, какво можем да очакваме под най-високия връх на планетата и съседния Лхотце. 

На първо място това е идеята за нов маршрут на Кори Ричардс и Топо Мена

Нов маршрут на Еверест последно е прокаран през 2009г от корейска експедиция по лявата страна на северозападната стена, след което има няколко опита с неуспешен край. По време на един от тях през 2013г загина Алексей Болотов. 

Кори и еквадорецът Естебан “Топо” Мена ще опитат да се изкачат по линия на северната стена, която е опитвана и преди, но не е завършена. На практика маршрутът им върви право нагоре от Преден базов лагер. 

Маршрутите по Северната стена на Еверест. Изображение: National Geographic

23то изкачване за Ками Рита Шерпа

49 годишният Ками Рита Шерпа от Таме към момента дръжи рекорда за най-много изкачвания на Еверест (22). Целта му е да ги направи двадесет и пет. 

Ками Рита има вече 33 изкачвания над 8000м, 22 от тях на Еверест. Изкачил е К2, Манаслу, Лхотце и 8 пъти Чо Ойю. 

Kami Rita Sherpa

Нирмал Пурджа – 14х8000 за една година

Вече писахме за амбициозният проект на бившият гуркха и настоящ войник от великобританските спец части. Той използва кислород, но има за цел да изкачи всички осемхилядници само за 7 месеца. Вижте повече за Нирмал Нима Пурджа тук

снимка: Nirmal Purdja

Южната стена на Лхотце

Кореецът Хонг Сунг Так ще направи шести опит за изкачване по Южната стена на Лхотце. Експедицията ще се състои от 11 човека – 5 южнокорейци, 3 китайци, 1 французин, 1 испанец и 1 алпинист от Косово. Маршрутът им е вариант на маршрутът на Кукучка. Самият Кукучка загива през 1989 на Южната стена на Лхотце. 

Хонг е опитен алпинист, който изкачва Еверест през 1995, достига Южния полюс със ски през 1994 и преминава през Северния през 2005, през 2012 прекосява пеш Беринговия проток. Историята му с Лхотце е дълга, предишните му пет опита през 1999, 2008, 2013, 2015 и 2017 са неуспешни, при последния той достига само на 300м от върха, когато лошите метеорологични условия го връщат.

изображение: hongs-expedition.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *