Alex Txikon

Нанга Парбат: без хеликоптери днес


Поради редица причини, включително лошото време, днес не се е провела хеликоптерната акция, която трябваше да превози екипа на Алекс Чикон и три дрона от К2 до Нанга Парбат. Това съобщи италианският посланик Стефано Понтекорво в Туитърл

По-рано днес в страницата на Даниеле Нарди във Facebook беше съобщено, че пакистанската компания Askari, която оперира с хеликоптерите, е поискала предварително заплащане на спасителната операция. Внесеният депозит се е изчерпал с полетите вчера. Италианският посланик се е погрижил за ситуацията, но времето в планините се влошило и полет не е бил възможен. 

Алекс Чикон, който е под К2 с цел да извърши първото зимно изкачване на втория по височина връх на планетата, изяви желание да се включи в акцията по издирването на Даниеле Нарди и Том Балърд. 

По последна информация руският екип ще остане на К2, а баскът Алекс Чикон ще отлети за Нанга, където ще се включи в акцията посредством дронове. 

Дроновете вече се доказаха като полезни в издирвателни акции на голяма надморска височина. През лятото на 2018 дрон откри шотландецът Рик Алън, блокиран по склоновете на Броуд Пик. 

Даниеле Нарди и Том Балърд са в неизвестност от 24.02, неделя. Последната им известна височина е 6130м по реброто Мъмери, а вчера пакистанските хеликоптери откриха полузатрупана палатка на 5500, встрани от маршрута им. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *