Руска експедиция напредва към Жану (Кумбакарна)


Руснаците Сергей Нилов и Дмитри Головченко са достигнали 7270м по неизкачваната Югоизточна стена на връх Жану (Кумбакарна, 7710m). Техният опит започна в средата на март, заедно с Марчин Томашевски (партньор на загиналия на Нанга Парбат Том Балърд), който се отказа и остана в Базов лагер. Сега пред двойката седи задачата да се прехвърлят на по-безопасен маршрут. През изминалото денонощие е навалял нов сняг, което ги поставя в неизгодна позиция. Пред тях седи възможността да опитат да изкачат върха при подобрение на времето, или да се спуснат по югоизточния ръб. 

Поради техническите трудности и нестабилното време в района на Кангчендзьонга, Жану не е сред популярните върхове. Първото изкачване е извършено през 1962г от екип воден от Лионел Тере. Югоизточната стена, по която стартираха своя опит руснаците, е опитвана само веднъж преди десетилетие. 

На 22 март двойката е достигнала 6510м. Катеренето е бавно поради сложността на маршрута и опасните условия. Основните технически трудности на Жану са над 6800м, сега с преминаването на 7000м Нилов и Головченко планират да траверсират до Югоизточният ръб и да достигнат маршрута на Тере от 1962г. На 25 март те са достигнали 7270м и са само на 500м от върха. 

Двамата са по маршрута вече 11 дни и запасите им бързо намаляват, прекарали са вчерашния ден в палатката след силен снеговалеж, който е довел до половин метър нова снежна покривка. Очаква се ветровете да намалеят и времето вероятно да им позволи атака на върха още днес, или да решат да се спуснат. Ако успеят да се изкачат, те ще се спуснат по Югоизточния ръб, тъй като спускането по стената би било твърде сложно и опасно при сегашните условия. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *