Адам Биелицки се връща на Анапурна


Полският алпинист Адам Биелицки се отправя отново към Северозападната стена на Анапурна. Ще следва същия маршрут, в същия стил и със същия партньор – Феликс Берг, както през 2017г. 

През пролетта на 2017 той, заедно с Феликс, Рик Алън и Луи Русо имаха планове за прокарване на нов маршрут на Чо Ойю, но китайските власти им отказаха пермит, поради наличието на пакистански визи в паспортите. Вместо това, те се насочиха към северозападната стена на Анапурна. Да изкачиш нова линия на самотна, рядко посещавана стена е рядка привилегия през 21 век. Единственият друг маршрут по нея е от 1985г, прокаран от Райнхолд Меснер и Ханс Камерландер, но тогава те траверсират до Северозападния ръб и подсичат върховата пирамида. 

Сега Адам и Феликс ще опитат отново, имайки предвид грешките, които са допуснали преди две години. Като например тежките раници. Биелицки признава, че експедицията няма да се извърши в чист алпийски стил, това би означавало абсолютно он-сайт изкачване, а двамата са запознати с маршрута едва до 6500м, най-високата им точка от 2017г. Но все пак, ако условията позволяват, те ще опитат да изкачат върха само с една атака от базовия лагер. Аклиматизацията им ще се проведе на 7227 метровия Лангтанг Лирунг. 

Двамата очакват да са сами на стената. Анапурна е силно лавиноопасен връх, с отвесни стени и нестабилен, миксиран терен. “При всяко положение ще има точка, от която няма връщане назад, когато връщането ще е по-трудно от продължаването, трябва да помислим как да се спуснем през върха”, казва Биелицки пред ExplorersWeb. 

По материали от ExplorersWeb.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *