Адам Биелицки се връща на Анапурна


Полският алпинист Адам Биелицки се отправя отново към Северозападната стена на Анапурна. Ще следва същия маршрут, в същия стил и със същия партньор – Феликс Берг, както през 2017г. 

През пролетта на 2017 той, заедно с Феликс, Рик Алън и Луи Русо имаха планове за прокарване на нов маршрут на Чо Ойю, но китайските власти им отказаха пермит, поради наличието на пакистански визи в паспортите. Вместо това, те се насочиха към северозападната стена на Анапурна. Да изкачиш нова линия на самотна, рядко посещавана стена е рядка привилегия през 21 век. Единственият друг маршрут по нея е от 1985г, прокаран от Райнхолд Меснер и Ханс Камерландер, но тогава те траверсират до Северозападния ръб и подсичат върховата пирамида. 

Сега Адам и Феликс ще опитат отново, имайки предвид грешките, които са допуснали преди две години. Като например тежките раници. Биелицки признава, че експедицията няма да се извърши в чист алпийски стил, това би означавало абсолютно он-сайт изкачване, а двамата са запознати с маршрута едва до 6500м, най-високата им точка от 2017г. Но все пак, ако условията позволяват, те ще опитат да изкачат върха само с една атака от базовия лагер. Аклиматизацията им ще се проведе на 7227 метровия Лангтанг Лирунг. 

Двамата очакват да са сами на стената. Анапурна е силно лавиноопасен връх, с отвесни стени и нестабилен, миксиран терен. “При всяко положение ще има точка, от която няма връщане назад, когато връщането ще е по-трудно от продължаването, трябва да помислим как да се спуснем през върха”, казва Биелицки пред ExplorersWeb. 

По материали от ExplorersWeb.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *