снимка: Wikipedia

Дойчин Боянов ще бъде обявен за почетен гражданин на София


Алпинистът Дойчин Боянов ще бъде обявен за почетен гражданин на София. Това реши вчера общинския съвет на Столична община след заседание. С 58 гласа ЗА и 1 въздържал се, е прието той да бъде награден със званието.

Заедно с него, са гласувани почетни звания и за музикантът Васко Кръпката и олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова.

Дойчин Боянов е роден на 1 юни 1976г в София. Завършва НСА катедра Туризъм, Алпинизъм и Ориентиране. От 2002 г. е член на Управителния съвет на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Учередител на спортен клуб „Вертикален свят“ От 2012 г. е доктор на Националната спортна академия. Член на Български антарктически институт.

Има множество изкачвания, сред които Еверест без кислород през 2004, Нанга Парбат през 2006, Гашербрум 1 през 2009, Денали, Алпамайо, Аконкагуа и др. Изкачил е и The Nose на Ел Капитен. Негови премиерни изкачвания са на върховете Левски (5733 m) и Сивата кула (5433 m) в Каракорум; Голям иглен връх, Св. Борис, Симеон, Академия на о. Ливингстън, Антарктида.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *