снимка National Geographic
снимка: National Geographic

Джим Рейнолдс изкатери и откатери соло 1500 метрова стена в Патагония


Американецът Джим Рейнолдс извърши нов подвиг в катеренетo по време на дебютното си пребиваване в Патагония. Той успя да изкатери сам и без осигуровка (фрий соло) маршрутът Afanassieff на Фиц Рой от категория 6б. И при това откатери на слизане 1500 метровата стена. Рейнолдс е известен със скоростното си преминаване по The Nose на Ел Капитен през 2017 заедно с Брад Гобрайт.

Сега Джим е прекарал три месеца в Патагония, през които е извършил няколко солови изкачвания преди да се заеме с емблематичния маршрут по Северозападната стена на Фитц Рой. Първото изкачване на Afanassieff е извършено през 1979 от французите Ги Албер, Жан и Мишел Афанасиев и Жан Фабре. Маршрутът е рядко повтарян и с дължина от над 1500м е смятан за един от най-дългите в целия масив.

25 годишният Рейнолдс е успял да се изкачи за 6 часа и 38 минути, достигайки върха в 15:13. Вместо да слезе с няколко рапела, той е предпочел да откатери същия маршрут. Според National Geographic Джим е имал в себе си въже, но е забравил седалката и протриващото си устройство още преди да потегли.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *