връх Howse

Канадските власти обявиха Лама, Ауер и Роскели за загинали


Според канадаските власти тримата световноизвестни алпинисти Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели са загинали. Първите съобщения бяха, че тримата са изчезнали, а впоследствие са открити следи от лавина. Според спасителните екипи те са загинали в нея. 

Тримата са били по маршрута М16 към най-високия връх в района Waputik на Канадските скалисти планини. Лавината е паднала на 16 април, вторник, а издирването е започнало на 17 април. Бащата на Джес Роскели, известният американски алпинист Джон Роскели, е очаквал обаждане от сина си във вторник и когато това не се случило, той сигнализирал парковата охрана. Те на свой ред извършили оглед с хеликоптер. 

Тримата са прекарали вече близо няколко седмици в Канадските скалисти планини и са изкачили връх Андромеда, преди да се случи нещастието по М16.

В съобщението от парковата служба се казва:

Специалистите по сигурността в Канадски паркове са огледали от въздуха и са наблюдавали следи от множество лавини и останки, включително катерачна екипировка. Предвид огледа, извършен на мястото, може да се предположи, че и тримата са загинали. Тримата мъже, един американец и двама европейци, са професионални планински атлети и изключително опитни. Канадски паркове изказва искрените си съболезнования на семействата, приятелите и близките на алпинистите. 

Разследването продължава, но издирването към момента не е възможно, поради високия лавинен риск и опасните условия. Валежите и силните ветрове в прогнозата ще доведат до повишена лавинна опасност в района. Източната стена на връх Howse е отдалечен и изключително труден обект, с миксиран терен от скали и лед и изискващ изключителни алпийски умения. 

Давид Лама, снимка: david-lama.com

Давид Лама, от Инсбрук, Австрия е един от най-силните катерачи в днешно време. През 2006 печели Европейското първенство по спортно катерене, през 2007 става шампион и в боулдъра. По-късно изкачва някои от най-трудните върхове в света. През 2012 извършва първото свободно изкачване на маршрута the Compressor на Серо Торе. През 2018 постига успех на най-високият неизкачван връх в Хималаите – Лунаг Ри, соло и след два неуспешни опита с Конрад Анкер. При един по тях Анкер получава инфаркт. 

Джес Роскели, снимка: jessroskelley.com/

Джес Роскели от Спокейн, щата Вашингтон се занимава с планинско водене от тийнейджърските си години. Изкачва Маунт Райнер като водач над 35 пъти преди да навърши 20. Точно на 20 години, през 2003, става най-младият по онова време човек, стъпил на Еверест. По-късно има множество изкачвания в Патагония и премиери в Аляска. 

Хансйорг Ауер, снимка:
www.hansjoerg-auer.at

Хансйорг Ауер е роден в Йоцтал, Австрия и катери в Доломитите от тийнейджър. Едно от най-големите му постижения е изкачването соло на маршрутът The Fish по южната стена на Мармолада в Доломитите. Наскоро той изкачи соло и Лупгар Сар Запад в Пакистан. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *