Джо Таскър. снимка: wikipedia

Джо Таскър (12.05.1948-17.05.1982)


Джо Таскър е британски алпинист, който участва в изкачването на северната стена на Кангчендзьонга през 1979 заедно с Питър Бордман.

Таскър е роден на 12 май 1948 г. в Кингстън ъпон Хъл, Англия, в традиционно католическо семейство. Най-голям син сред десет братя и сестри. На тринайсет години е изпратен да учи в духовна семинария. Седем години се обучава за свещеник, но напуска лоното на църквата и се отдава на призванието си – алпинизма.

След напускане на семинарията първо работи като боклукчия, после учи социология в университета в Манчестър. Става един от най-активните членове на университетския катерачен клуб и извършва много дръзки изкачвания по скалните отвеси в Сноудония и Лейк Дистрикт. Постепенно вниманието му се насочва към по-трудни, скално-ледени маршрути за катерене в Алпите.

През зимата на 1975 г., заедно с Дик Реншоу, прави първото си изкачване по Северната стена Айгер. По-късно същата година, отново с Дик Реншоу, прави много трудно и опасно изкачване по Югоизточния ръб на Дунагири (7066 метра) в Хималаите.

През 1976 г., заедно с Питър Бордман, изкачват премиерно Западната стена на Чангабанг (6864 м).

През 1978 г. участва в неуспешна експедиция за изкачване на K2 водена от Крис Бонингтън. Лавина затрупва един от участниците в експедицията и се взима решение за ранното ѝ прекратяване. През есента на същата година прави неуспешен опит с Дъг Скот и Майк Ковингтън да изкачат Нупце.

С малка група изкачват връх Кангчендзьонга (8598 метра) без кислород по нов маршрут от северозапад през 1979 г.

През 1980 г. прави друг неуспешен опит на К2 (по реброто Абруци). Заедно с Питър Бордман и Дик Реншоу достигат до височина 8077 м, но са принудени да отстъпят, когато лавина едва не ги отнася докато спят в палатката си. След кратка почивка в базовия лагер правят нов опит за атака на върха, но отново се отказват заради лошото време.

През зимата на 1980-1981 г. участва в екип от осем алпиниста, в неуспешен опит за изкачване на Западната стена на Еверест. Преживяванията си описва в книгата „Свирепа арена“, която е издадена малко след смъртта му.

През 1981 г. става част от британския екип, който прави първото изкачване на връх Конгур (7649 метра) в Китай, заедно с Крис Бонингтън, Питър Бордман и Ал Рус.

През пролетта на 1982 г. Джо Таскър е част от организирана от Крис Бонингтън експедиция за изкачване на непреминавания дотогава Североизточен гребен на Еверест. На 15 май Джо Таскър и Питър Бордман напускат преден базов лагер на 6500 метра и се отправят към върха. На 16 май пренощуват в снежна пещера и на следващия ден се отправят на траверс водещ към върха. Късно вечерта на 17 май Крис Бонингтън забелязва с бинокъл две фигури, катерещи се в подножието на една от кулите на гребена на височина 8250 метра, но не успява да установи радиовръзка с тях. Джо Таскър и Питър Бордман изчезват безследно след това.

Тялото на Бордман е намерено през 1992 г. в седнало положение в трудния район „Трите кули“ на Еверест. Там е намерено и част от оборудването на Джо Таскър, но неговото тяло не е открито.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *