Еверест и Лхотце Summitsweb

Сезонът в Хималаите е в разгара си ОБНОВЕНА


Първите екипи от шерпи вече изкачват Макалу, Лхотце, Еверест и Канчендзьонга.

Екип от осем шерпи са фиксирали въжетата по маршрута и са изкачили Еверест днес в 1:45 местно време. 

 На Лхотце вече са стъпили 12 алпиниста – петима шерпи от екипът, който работи по маршрута, един пакистанец, двама гърци, двама китайци и двама шерпи. Кристина Флампури е първата гъркиня, стъпила на четвъртия по височина връх в света, a Сирбаз Кхан е първият представител на Пакистан. 

Иван Томов се намира под Лхотце, след като циклонът Фани разруши високите лагери, той обяви, че прекратява експедицията. За щастие част от екипировката му е оцеляла и е успял да попълни липсите с екипировка назаем. Той тръгна към върха в събота с недоизлекувана кашлица, придвижва се към Лагер 3 и се очаква да атакува в четвърък, 16ти май. 

Петима шерпи са прокарали маршрута към Макалу днес и скоро ще атакуват и първите западни алпинисти, включително пакистанецът Али Садпара. Садпара е един от водещите пакистански алпинисти и е изкачил всички осемхилядници в родината си, на Нанга Парбат е бил четири пъти, той заедно със Симоне Моро и Алекс Чикон извърши първото зимно изкачване на Нанга. Взе и дейно участие в опитите за откриване и спасяване на Даниеле Нарди и Том Балърд тази зима.

На Канчендзонга, където са Атанас Скатов и Стефан Стефанов, също е осъществено първото изкачване за сезона. Шестима шерпи са фиксирали маршрута и са изкачили върха в 3 следобед местно време. Около 30 алпиниста са в лагер 4 и ще атакуват тази нощ. 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *