Иван Томов личен архив

Сезонът в Хималаите продължава. Иван Томов без кислород на Лхотце


Иван Томов се е изкачил на Лхотце без шерпи и допълнителен кислород. Той, заедно с рускинята Настя Рунова са стъпили на връхната точка в 9:40 сутринта местно време. Това е едва второто българско безкислородно изкачване на четвъртия по височина връх на планетата (8516м). Преди няколко дни Иван обяви, че приключва експедицията поради унищожена екипировка, за щастие той успя да попълни липсите и триумфира на върха. 

Информацията от Канчендзьонга е, че Атанас Скатов е слезнал в Базов лагер след успеха си на върха вчера, Стефан Стефанов е пренощувал в лагер 4. За съжаление спасителната акция за двамата индийци, пострадали над в зоната на смъртта над 8000м, е била неуспешна. Спасителните екипи, в които се включи и Нирмал Пурджа, не са успели да ги достигнат и са се върнали в лагер 4. Смята се, че двамата са загинали. 

Други двама индийци от същата експедиция са в тежко състояние в лагера. Рамеш Рай е свален успешно до лагер 4 към 10 вечерта със снежна слепота и височинна болест. Рудрапрасад Халедер е с тежки измръзвания. Те ще бъдат евакуирани с хеликоптер от лагер 3, с тях ще бъде свален и германец с измръзвания.  Има съобщения и за изчезнал чилийски алпинист Родриго Виванко в същия район. 

Адам Биелицки и Феликс Берг, които си бяха поставили за цел изкачване на Лангтанг Лирунг като аклиматизация за Анапурна, са в Базов лагер след като тежките условия ги отказаха да продължат опита си на седемхилядника. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *