Мечетата след намирането им

Три осиротели мечета бяха пуснати в Централен Балкан (видео)


На 21.04.2018 в района на язовир Доспат бяха открити три изоставени мечета. През април миналата година те бяха настанени в гръцкия център „Арктурус“, където специалистите имат опит в реадаптацията на кафяви мечки и могат да се осигурят условия за последващото им връщане в природата.

Сега вече мечетата са достигнали необходимото тегло и са готови за връщане в естествената им среда. Транспортирането им е осъществено със специализирани автомобили и с подкрепата на фондация „Четири лапи“.

Гръцката и българската страна заедно са определили подходящо за освобождаване на мечетата място в Национален парк „Централен Балкан“. Мястото е в границите на резерват, където се осъществява контрол от служителите на Дирекция НП „Централен Балкан“. Растителността е преобладаващо широколистна, не са наблюдавани трайни следи от други кафяви мечки, а мястото е встрани от населени места.

На мечетата са поставени нашийници за проследяване с разтегателни каишки и така те ще могат да бъдат следени и при нужда да може да се реагира своевременно. Предвиденият период за проследяване е 18 месеца.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *