Села Шнайтер снимка: Mike Schneiter

10 годишно момиче изкачи The Nose на Ел Капитен


Тя е най-младият човек в историята, изкачил емблематичният 900 метров маршрут.

Села Шнайтер е дребно десетгодишно момиченце, което обаче успя да изкачи The Nose на Ел Капитен в Йосемити. Села завърши маршрута на 12 юни, след петдневно катерене заедно с баща си и негов приятел.

“Понякога ме беше страх”, казва тя на върха, “но беше много забавно”. Тя не е първото дете по Ел Капитен. През 2001г Скот Кори на 11 изкачва The Nose, през същата година това извършва и Тори Алън на 13.

Катеренето и Йосемити са в кръвта на малката Села, родителите й се запознават точно на Ел Капитен, още от осеммесечна е с тях по катерачни пътувания, на седмия си рожден ден изкачва маршрут от пет въжета и от категория 5.8.

Със своите 31 въжета El Nose обаче е много по-дълъг, а Села все още се учи да води. Майка й споделя, че се е притеснявала дали е способна да издържи на голямото натоварване, но в крайна сметка е изключително горда с нея. “Воденето е забавно, но на моменти ме беше страх”, казва Села.

Бащата на Села, Майк е собственик на школа по скално и ледено катерене и спасителни операции, а майката Джой работи като медицинска сестра. Те имат и 3 по-малки деца, които също са запалени по катеренето.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *