Лагер 4 на Южното седло, изпълнен с изоставени палатки. снимка: Dawa Steven Sherpa

Изоставени палатки и отпадъци заливат Еверест


След всяко парти идва ред на почистване и на Еверест не е по-различно. Рекордният брой катерачи, които се събраха на най-високия връх на планетата през този сезон, са оставили екипите по почистването в недоумение как да се справят с всичко – от изоставените палатки до органичните човешки отпадъци, които заплашват да замърсят и питейните води в долината. 

Бюджетните експедиции таксуват едва 30 000 долара на човек, свивайки разходите включително и за изнасяне на отпадъка. По склоновете на Еверест има толкова много отпадъци – празни кислородни бутилки, опаковки от храни, въжета – че кандидатите да стъпят на върха ги използват като маркировка. Тазгодишното стълпотворение от над 700 човека, обаче е предизвикало истинска планина от боклук, който екипите натоварени с почистването, трябва да свалят. 

Палатките, които замърсяват лагер 4 на Южното седло, на височина от почти 8000м са разрушени от вятъра и боклука е разпилян навсякъде, казват Шерпите от почистващата експедиция. 

“Височината, нивата на кислород, опасните ледени и хлъзгави склонове, както и лошото време на Южното седло правят свалянето на толкова обемни предмети много трудно”,

казва Дава Стивън Шерпа, който води независимата експедиция по почистването тази година. Дава е водеща фигура в кампаниите за почистване на Еверест през последните 12 години. Изтощените катерачи се борят за глътка въздух и в опитите си да се справят с височината те изоставят тежката екипировка като палатките, вместо да ги свалят надолу. Според Дава една част от палатките са с умишлено свалени лога, така че да не се разбере коя е компанията организатор, позволила подобно нещо.

“Отнема ни над час да изкопаем само една палатка от леда”, казва той. Неговите експедиции вече са свалили над 20 тона отпадъци от Еверест от 2008 досега. Според него около 30 палатки са оставени в Лагер 4 и общото тегло на боклука там е около 5 тона. Да се свали всичко това е изключително тежка и сложна задача, тъй като всяка грешка на тази височина може да бъде фатална. 

Невъзможно е да се прецени с точност колко отпадъци са разпръснати около Еверест, понеже голяма част се виждат едва когато снегът се стопи. В лагер 2, на височина 6500м има вероятно около 8 тона човешки екскременти само от изминалия сезон. Една част от катерачите не използват преносими тоалетни, а просто изкопават дупка в снега. За съжаление повишаването на температурите и топенето на ледника водят до изливане на отпадъците в посока Базов лагер и дори още надолу по долината. В Базов лагер за питейни нужди се използва разтопен сняг и лед, който може да е замърсен от по-горните лагери. 

Отпадъците създават опасности и за идните сезони, което води до необходимост от спешни мерки. Анг Дордже, който оглавява независимия комитет за контрол на замърсяването на Еверест настоява непалското правителство да предприеме действия относно замърсяването и огромният брой разрешителни, довели до задръствания през този сезон. 

“Най-големият проблем на Еверест са човешките отпадъци, стотици хора в продължение на седмици просто ходят в открити тоалетни, в топли дни от Лагер 2 се носи неприятна миризма и е предпоставка за замърсяване на водоизточниците по-надолу”. 

Според него и други алпинисти е необходимо правителството да въведе задължителна употреба на биоразградими торби с ензими, които ще решат до голяма степен проблема. Правителството смята да въведе система за отбелязване и сканиране на екипировката и депозит от 4000 долара, който няма да бъде възстановен, ако катерачът не се върне с принадлежностите си. 

Източник: The Himalayan Times


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *