Лазо и Уговник в Лагер 1 на Нанга Парбат. Снимка: Cala Cimenti

Каракорум 2019: К2, Гашербрумите и Нанга Парбат


Докато сезонът на мусоните се установява в Хималаите, е време да се обърнем малко по на запад, към Каракорум. Тук носачите и катерачите се приближават към базовите лагери на пакистанските осемхилядници.

Редица звезди и амбициозни екипи ще споделят тези върхове с все по-многобройни комерсиални експедиции. Тази година ще се срещнем и с някои познати лица от пролетта, които продължават да запълват своите списъци с осемхилядници.

Колекционерите

Серги Минготе и италианеца Матиа Конте на път за Исламабад. В списъка на Минготе са Гашебрум I и II.

Напълно възстановен от белодробна инфекция и пукнато ребро след скорошното безкислородно изкачване на Лхотце, Серги Минготе има за цел да изкачи заедно Гашебрум I и II като част от проекта си да изкачи шест осемхилядника за една година. Неговият юлски краен срок отбелязва точно 365 дни, откакто е успял на Броуд Пик.

Междувременно невероятният Нирмал (Нимс) Пурджа, който се опитва да направи всичките осемхилядници за седем месеца трябваше да отложи Пакистан заради липса на средства. През пролетта този внушителен търсач на рекорди изкачи Анапурна, веднага след като слезе отлетя за Кангчендзьонга и го изкачи, след което изкачи Еверест и Лхотце заедно. Накрая, след бърз трансфер с хеликоптер, той все още имаше време да “изтича” до Макалу преди мусоните.

Той възнамеряваше да “удари” петте пакистански осемхилядника за възможно най-кратко време. Но той признава, че е трябвало да стартира по-рано, защото в момента е малко вероятно да успее, дори да има време за всичките пет. Въпреки това Нимс продължава да е оптимист, че ще завърши проекта по някакъв начин до октомври.

Скиорите

Скиорите на Нанга Парбат. От ляво на дясно, Кала Чименти, Виталий Лазо и Антон Пуговкин. Снимка: Кала Чименти

Изкачване последвано от ски спускане беше пропуснато в Непал миналата пролет, но руснаците Виталий Лазо и Антон Пуговкин вече се катерят по Нанга Парбат и възнамеряват да карат ски надолу по стръмното лице на Диамир. Двамата изкачиха и спуснаха Манаслу преди две години и опитаха Анапурна миналата година, но лошите условия ги осуетиха. Проектът им се казва “Фрийрайд в зоната на смъртта”

Скиорът и кинематограф Кала Чименти от Италия ще се присъедини към тях, за да снима документален филм за експедицията. Според Чименти, тримата са направили две излизания до Лагер 1, преди времето да се развали. Междувременно, френска и грузинска експедиция също са достигнали до базовия лагер. Нанга Парбат всъщност е малко на юг от Каракорум, но крайното му западно местонахождение означава, че мусоните достигат по-късно.

Новаторите

Денис Урубко и Мария Хосе Кардел на почивка преди заминаване за Гашербрум II. Снимка: RussianClimb

Много нови места в Пакистан все още очакват катерачи: девствени скалисти кули, неизкачвани върхове по 6 000 и 7 000 м. или нови маршрути по петте тамошни осемхилядници. Тук са по-резонни дори и пермитите. Сред онези, които виждат нова територия са Денис Урубко и Мария Хосе Кардел. През последните няколко години двойката съчетава скално катерене (нейната специалност) и голяма надморска височина (Урубко) в Патагония, Тяншан и Кавказ. Нов маршрут на Гашербрум II бележи първото им съвместно начинание на 8 000 метра. Двойката ще се аклиматизира по нормалния маршрут, след което ще предприеме опит в алпийски стил по нова линия.

Авантюристите

Фред Рукс (вляво) и Майк Хорн мерят багаж в Скарду. Снимка: Майк Хорн

Някои казват, че К2 не е толкова дива планина, колкото е била. Това лято носачите и водачите на голяма надморска височина ще фиксират маршрута по реброто Абруци за клиенти на няколко комерсиални експедиции. Независимо от това, K2 остава забележителна цел, особено без допълнителен O2. Мулти-авантюристът Майк Хорн ще опита този връх за трети път заедно с Фред Рукс. Те напуснаха Скарду миналия уикенд.

Новите поколения

Музтаг Тауър, 7,276м. Снимка: Wikimedia Commons

Саймън Меснер, син на суперзвездата Райнхолд също се насочва към Пакистан, въпреки че плановете му остават прикрити за сега и се отнасят само до „проект“ около Музтаг Тауър.

Инстаграмърите

Стефи Троке позира в Скарду малко преди да замине за Нанга Парбат. Снимка: Стефи Троке

Докато почти всички катерачи поддържат профил в социалните медии, някои превръщат това в изкуство. Търсенето на хаштаг #NangaParbat в Туитър и Инстаграм показва голям брой постове от иначе неизвестната Стефи Троке. Жител на малка Андора, 25-годишната Стефи показва перфектен външен вид и грим. Нейната страница в „Туитър“ я представя като „нормално момиче… преследващо върхове с червено червило.“ Според нейните постове, тя вече е на път към базовия лагер на Нанга Парбат и ще направи опит за първия си осемхилядник, водена от Али Садпара, който е “пресен” от Лхотце и Макалу.

Материалът е публикуван първо в ExplorersWeb.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *