Нов филм за Еверест с участието на Джеки Чан излиза през септември (Видео)


Нов филм, базиран на първото изкачване на Еверест от север, беше представен на изминалия Филмов фестивал в Шанхай. Филмът се нарича “The Climbers”и в него участват Ву Джинг, Джан Иму, Джан Зъй и дори звездата Джеки Чан. Премиерата на филма за Китай ще бъде на 30 септември, ден преди националния празник на републиката.

Филмът разказва за китайската експедиция от северната страна на Еверест през 1960г, история доста по-малко известна от тази на Тензинг и Хилъри. Всички са запознати с първите опити за изкачване откъм Тибет на Малъри и Ървайн, но в крайна сметка китайците са тези, които първи стъпват на върха през северния маршрут.

По онова време Мао Дзедун управлява Китай, а експедицията не е водена от алпинист, а от военния герой Ханг Фудонг. Членовете са тренирани в Съветския съюз преди да поемат към Еверест. Едва четирима атакуват върха, а трима го достигат, но цялата експедиция наброява 214 човека, 192-ма от които достигат Базов лагер през март 1960.

Четиримата избрани за финалната атака потеглят на 24 май в 9 сутринта. По обяд те достигат Второто стъпало, след няколко неуспешни опита да преминат през последната му секция един от тях – бившият пожарникар Liu Lianman предлага да направят “човешка стълба”. Qu Yinhua сваля обувките и чорапите си, покатерва се върху раменете на Liu и фиксира клинове и въжета. Така в 5 следобед преодоляват стъпалото, а Liu Lianman остава да ги изчака изтощен в подножието. Wang Fuzhou повежда останалите двама към върха. До 8800м те използват кислород, който свършва. В 4:20 сутринта тримата достигат върха, където прекарват 15 минути. На връщане евакуират и Liu Lianman.

За това изкачване обаче липсва фотографско доказателство, понеже достигат върха през нощта и дълго време е посрещано със скептицизъм. Тримата оставят на върха пластмасова статуя на Мао, хартиена бележка и знаме, но следващите стъпили на Еверест – Джим Уитакър и Наванг Гомбу Шерпа, не ги откриват. Първите снимки, които китайците правят са при изгрева, когато вече са се спуснали на височина 8700м. По-късно, базирайки се на знанията им за маршрута след Третото стъпало и подробното и точно описание на терена и препятствията в последните метри до върха, изкачването им е признато. Всъщност най-голямата следа, оставена от тази експедиция е 400 километровия път от Шигатце до Базов лагер, който те изграждат за да достигнат планината.

Вижте трейлъра:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *