Осем човека са в неизвестност в района на Нанда Деви (Индия). Обновена


Пет тела са забелязани след анализиране на снимките, направени от спасителните хеликоптери. Телата са в района, ударен от лавина. По всичко личи, че лавината е паднала в непосредствена близост до лагера на експедицията, съобщава The Indian Times.

Експедиция от осем човека е в неизвестност в района на Нанда Деви Изток (7434м, известен и като Сунанда Деви, Хималаи) в щата Утаракханд Питорагарх в Индия. Групата е ръководена от опитният британец Мартин Моран, един от възможните варианти е да са загинали в лавина.

Целта на екпедицията е била изкачване на Нанда Деви Изток и съседен неизкачван и безименен връх. На 22 май те са се намирали в лагер на височина 4870м преди да атакуват неизкачвания шестхилядник (6477м). Последната информация е, че са планирали атака от лагер на 5400м. Трябвало е да се приберат в базовия лагер на 31 май. Изчезналите са британци, австралийка, американци и индийски водач.

Друг британец, водач на трекинг група към същата експедиция, е бил уведомен на 31 май, че осемте души не са се прибрали в базов лагер, той веднага е организирал издирване и е съобщил за следи от голяма лавина близо до предполагаемия им маршрут.

В момента тече спасителна акция, в която вземат участие и членове на юбилейната полска експедиция на Нанда Деви Изток. Издирването по въздух е потвърдило наличието на следи от голяма лавина, но без следа от алпинистите, екипировката или палатките им.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *