Гашербрум 1

Сезонът в Каракорум. Ще има ли задръстване и на К2?


Дълбокият сняг на ледника Балторо е забавил експедициите по време на трека към базовите лагери на К2, Броуд Пик и Гашербрумите. Същите лоши условия забавиха и издирването на изчезнали китайски катерачи в района на Транго Тауър. 

Междувременно четирима италианци и двама пакистанци бяха спасени след лавина в района на връх Мелвин Джоунс в Хиндукуш, за съжаление един пакистанец е загинал в инцидента. 

Около 400 човека са се отправили към Каракорум през този сезон: 164 към К2, 84 към Гашербрумите и 58 към Броуд пик. Някои от тях са с повече от един пермит. Други малки експедиции се целят във върхове с височина 6000 и 7000м като Дистагил сар, Мустаг Тауър, Пумари Чиш, Спантик и Ракапоши. 

По пътя към К2,

освен големите комерсиални експедиции, се движат и няколко независими алпиниста, включително еквадорците Естебан Мена и Карла Перес, които ще направят опит за безкислородно изкачване на върха. Големият брой пермити за К2 може да доведе до недостатъчно място за палатки във височинните лагери и опасност от задръствания в някой ключови участъци (Коминът и Гърлото на бутилката). 

На Броуд пик 

германката Били Берлинг и австралийката Лидия Брейди водят изцяло женска експедиция. Берлинг е известен журналист и на практика наследник на Елизабет Хоули в поддръжката на Himalayan Database. 

Нанга Парбат

Докато снегът забавя останалите експедиции, на Нанга вече се извършват аклиматизационни изкачвания. Обикновено това е първият връх, който бива достигнат през летния сезон. Руско-италианската експедиция Фрийрайд в Зоната на смъртта вече е построила лагери 1 и 2. Оправдавайки името си, те са рискували да използват старо въже по маршрута Кинсхофер, а към базов лагер са се спуснали със ски от 5300м. 

Според издадените пермити, втора експедиция скиори от Франция ще се присъедини към тях. Освен това, Серги Минготе изостави плановете си за Гашербрумите и също се отправя към Нанга Парбат, където вече е и Али Садпара. Серги Минготе е един от последните хора, които бяха с Иван Томов при смъртта му под Лхотце. Сега Серги в лидер на експедицията към Гашербрум, в която участва и Атанас Скатов. 

Гашербрум

Експедициите все още изчакват подобряване на условията. Заедно с Атанас Скатов, в експедицията на Минготе е и перуанецът Хуан Пабло Мор, който също беше под Лхотце в средата на май. 

Урубко и Кардел най-накрая са получили разрешителните си за Гашербрум 2 и са потеглили от Асколе. Техният план е независимо изкачване по нов маршрут. 

В Каракорум трябваше да се намира и Нирмал Пурджа, в изпълнение на проекта си Project Possible, но финансови проблеми отложиха следващите осемхилядници в програмата му с няколко седмици. През пролетния сезон той изкачи Анапурна, Дхаулагири, Канчендзьонга, Еверест и Лхотце. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *