Швейцарци кацнаха със самолет почти на Монблан


Двама швейцарци са кацнали със самолет малко под Монблан във вторник, съобщава chamonix.net. След това двамата са опитали да изкачат върха (4810м)

Самолетът е забелязан от източната страна на върха от местната полиция и спасителна служба при рутинен полет с хеликоптер на 18 юни, на височина около 4500м, в зона която не е оторизирана за кацания. Двамата швейцарци били екипирани с- въже и котки. Служителите на реда са настигнали двойката за да ги идентифицират и да ги приканят да се върнат. Впоследствие им е позволено да излетят. 

Кметът на Шамони Ерик Фурние описва инцидента като “безпрецедентна провокация”. “Това е неприемливо посегателство върху високата планина и всички предпазни мерки”, казва той. 

Лейтенант колонел Стефан Бозон, началник на спасителната служба към жандармерията в Шамони съобщава пред AFP, че ще бъдат повдигнати няколко обвинения – за кацане в забранена зона, нарушаване на правилата за опазване на околната среда и вероятно от страна на гражданската авиация. 

Съвсем наскоро беше публикуван декрет, който предвижда сериозни глоби за изкачване на Монблан по нормалния маршрут без резервация в местните хижи и други нарушения. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *