photo: Matthieu Riegler

Солени глоби и затвор за изкачване на Мон Блан по нормалния маршрут без резервация


Желаещите да изкачат най-високия връх в западна Европа без да имат резервация в някоя от хижите под върха, са изправени пред вероятността за глоби от порядъка на 300000 евро и до две години затвор, съобщава CNN.

Това са новите правила, които са в сила от 1 юни 2019 до 29 септември и важат за т.нар “нормален маршрут” до Мон Блан. До тези мерки се стига след като броя на посетителите се e увеличил многократно през последните години и възникват затруднения с питейната вода и замърсяването.

Декретът от местните власти, с който влиза сила рестрикцията, указва че желаещите да изкачат върха откъм Франция ще имат право само ако нощуват в една от следните хижи: Гуте, Тет Рус и Нид Д’егле. Глобата от 300000 евро е предвидена за всеки, който наруши забраната за къмпингуване в защитената местност.

Всеки който не се подчини на служителите натоварени с прилагането на този указ носи отговорност в размер на две години затвор и 30 000 евро глоба или три години затвор и 45 000 евро глоба ако нарушението е извършено при среща с тях. Служителите ще имат право да преценят дали хората тръгнали към върха ще успеят да направят изкачването без настаняване и да слезнат. Палатковия лагер е ограничен до 50 човека и зависи от хижа “Тет Рус”.  Всеки който се опита да измами за намеренията си да изкачи върха, носи отговорност размер на шест месеца затвор и 7 500 евро глоба.  

Мон Блан е най-високият връх в западна Европа със своите 4807м, той се намира във Франция, близо до границите с Италия и Швейцария. През миналата година над 20000 души са направили опит да изкачат върха само от френска страна, a петнадесет човека са загинали. 

1 Comment

  1. Където 30 000€ там и 300 000€. Затвора е по слабо волатилен и варира между 2-3 години и то ако ви срещнат служители или имате среща с тях не е ясно. Добре, че не е 20 или не дай боже 200 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *