Северната стена на Латок. Photo: Tom Livingstone

Томас Хубер отново на Латок 1


Германският ветеран и легенда в алпинизма Томас Хубер се завръща на Латок 1 в Пакистан. В компанията на италианецът Симон Гетл и френският оператор Яник Боасено. Те се целят в легендарния Северен ръб на 7145 метровия връх. Тримата ще достигнат долината Чоктой след около три седмици. 

Северният ръб на Латок 1 се смята за едно от най-големите предизвикателства в алпинизма и едно от последните велики хималайски изкачвания. Над 40 години и 30 експедиции вече са правили опит по него. Най-близо до върха от всички достигат първите, те са принудени да се върнат едва на 150 метра от връхната точка. Това са Джеф Лоу, Джордж Лоу, Джим Донини, и Майкъл Кенеди. Те прекарват цели 26 дни по маршрута през 1978г. Джеф Лоу нарича маршрута “недовършената работа на предишното поколение”. 

Миналото лято на Латок бяха три експедиции. Едната от тях завърши трагично със смъртта на Сергей Глазунов и драматичното спасяване на партньора му Александър Гуков, след прекарана цяла седмица сам на стената. Словенската експедиция в състав Алес Чесен и Лука Стражар, заедно с британеца Том Ливингстън успяха да преминат три четвърти от маршрута, преди да се прехвърлят от западната страна на върха. Самият Томас Хубер също беше под Латок миналото лято, заедно с Гетл, Боасено и германецът Райнер Трепте. Тогава те се оттеглиха поради лошите условия и многото опасности. 

Томас Хубер вече има няколко експедиции към Латок, през 1997 той прави първото изкачване на Латок 2 (7108м). В края на 2016 той, заедно със Щефан Зигрист и Роджър Шели, прави и първото повторение на марштута Metanoia на Джеф Лоу по северната стена на Айгер. Печели златен пикел за изкачването на Шивлинг (6543) заедно с Иван Волф през 2000г. Има много премиери и скоростни рекорди на Ел Капитен в Йосемити.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *