Долината Чаракуза снимка: Mashabrum Expeditions Pakistan

Българска експедиция заминава за Каракорум


Четиричленна българска експедиция заминава за долината Чиракуза в Пакистан, съобщи БНР

Експедицията в състав Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов ще се отправят към долината Чиракуза в района на Машербрум в Каракорум. Четиримата имат за цел да извършат премиерно изкачване на девствен връх в района. Все още не са обявили точната си цел. 

Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Николай Петков и Дойчин Боянов са двама от най-опитните алпинисти в страната, имат множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984г като тогава две свръзки, в една от които е Николай Петков, правят пълен траверс на върха, изкачвайки се по “Жестокия път” по западния гребен и слизайки през южното седло. 

Дойчин Боянов е  автор на много премиери в Каракорум и на Антарктида, изкачил е някои от най-сложните стени в света, има в актива си и осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Дойчин беше обявен и за почетен гражданин на София през тази година. 

Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016г), чиято обща цел беше изкачване на Серо Торе и премиерни маршрути в Патагония.

Венцислав Костов е катерач с опит по дълги стени, натрупан в Йосемити, както и в планините на Европа и Азия. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *