Гашербрум VI Huan Carlos Garranzo

Неуловимият Гашербрум VI


Гашербрум VI е шестият по височина (седми, ако се брои и Броуд Пик) връх от масива на Гашербрумите. Висок 7001м (според други източници 6979м) той все още не е изкачван. 

В момента полякът Йежи Наткански ръководи няколко свои сънародници – Яцек Павел Чеш, Ярослав Ботор и Доминик Малирс с цел нов опит за успешно изкачване на Гашербрум VI. Организирана от Фондацията на Йежи Кукучка, експедицията трябваше да установи базов лагер в средата на циркуса Гашербрум (сред комерсиалните екипи насочени към „по-големите“ Гашербруми), за да се изкачи от южната страна на върха. За съжаление по последна информация те са се отказали поради лоши снежни условия и са насочили усилията си към шестхилядника Лайла.

Най-очевидният маршрут се изкачва нагоре по югоизточната стена, която е била опитвана няколко пъти, но никога не е завършена. Опитът на Валтер Хьолцлер и партньорите му от 1993 г. се проваля поради висок риск от лавини. Очакваната опасност на линията се проявява пет години по-късно когато свличане на 6900м хваща френска експедиция и убива един алпинист. През 2016 г. Нанси Хансен и Ралф Дуймовиц също не успяват да намерят безопасен маршрут до върха.

Даниела Тейшейра и Пауло Роксо от Португалия стигат малко по-далеч през 2009 г. от източната страна. Катерачната двойка се оттегля малко преди върховия гребен. “Очевидният маршрут е нагоре по южната страна, която се издига до базовия лагер на Гашербрум”, споделя Тейшейра пред ExplorersWeb. „Изглежда страхотно, но условията трябва да се проверяват внимателно. Въпреки че стената е много стръмна, тя има тенденция да натрупва сняг, а рискът от лавини е много висок. Ето защо опитахме източната страна. Нашият проблем беше ронливата скала, а в стръмните горни участъци много пудра и нестабилен сняг, там не можехме да поставим осигуровка. Огромни корнизи висяха от хребета горе. “

Предвид продължителното хубаво време това лято, очакваме новини от поляците в следващите дни. 

по информация от Explorersweb


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *