Нирмал Пурджа изкачи Броуд Пик и приключи успешно с втора фаза на проекта си


Тази сутрин в 8:50 местно време Нирмал Пурджа е изкачил Броуд пик в компанията на Мингма Давид Шерпа и Халунг Дорчи. С това той слага успешен край на втора фаза от проекта си Project Possible, чиято цел е да изкачи всички осемхилядници само в рамките на 7 месеца. 

До този момент Нимс вече е изкачил 11 от най-високите върхове на планетата. Проектът му стартира на 23 април с успех на Анапурна и продължи с Дхаулагири, Канчендзьонга, Еверест и Лхотце в един ден и Макалу, всички за един месец. На Анапурна и Канчендзьонга Нимс се включи и в спасителни акции.

 С няколко седмици закъснение той се отправи за Пакистан, където успя да изкачи петте осемхилядника в републиката (Нанга Парбат, Гашербрум 1 и 2, К2 и Броуд Пик) само за двадесет дни. Нирмал помогна и за фиксиране на парапетите към К2. 

Трета фаза от Project Possible ще започне през септември и включва Чо Ойю, Шиша Пангма и Манаслу.

За изкачванията си Нимс разчита на кислород и логистична подкрепа, поради което често е критикуван в алпийските среди. Въпреки това, постижението му от 11 осемхилядника за малко над три месеца е първото по рода си в световен мащаб. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *