Нирмал Пурджа обяви плановете си


След като изненадващо се появи под Нанга Парбат и изкачи върха в рамките на проекта си Project Possible, Нирмал Пуржда обяви бъдещите си планове. 

В съобщение в социалните мрежи той споделя, че е пристигнал в Базов лагер на Гашербрумите. Плановете му са в рамките на седмица да изкачи Гашербрум 1, 2 и К2. В случай на успех от втората част на Project Possible ще остане само Броуд пик. 

Нимс споделя, че е прекарал последните дни в постоянно пътуване за да навакса с времето, тъй като поради финансови проблеми пристигна в Пакистан след началото на сезона. Лошата инфраструктура в Пакистан е принудила Нимс и екипа му от двама шерпи да пътуват нощем и да изпреварват кервана от мулета, който носи багажа им, а накрая самите те да пренесат цялата екипировка до Конкордия. 

Нирмал стартира проекта си през март 2019 като целта му е да изкачи всички 14 осемхилядника в рамките на 7 месеца. С кислород и логистична подкрепа, Нирмал успя да изкачи 6 осемхилядника в рамките на месец, а Еверест и Лхотце само за ден. На Анапурна и Канчендзьонга бившият гуркха се включи и в спасителни акции. 

Във фаза 1 Нимс изкачи Анапурна, Дхаулагири, Канчендзьонга, Еверест, Лхотце и Макалу. Фаза две от проекта му включва осемхилядниците в Пакистан, като до момента той има изкачен Нанга Парбат.  В трета фаза, която следва да се проведе тази есен, той ще има за цел Манаслу, Чо Ойю и Шиша Пангма. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *