Новини от Каракорум. Спасителна акция на Г7 и нова атака на К2


Гашербрум 7

Спасителна акция тече под Гашербрум 7 (6955). Кала Чименти и Франческо Касардо са претърпели инцидент при изкачването на върха, те имаха намерение да се спуснат със ски. 

Двамата са на височина 6324м, Касардо е получил травма на врата и e със счупена бедрена кост. Тази сутрин стартира спасителна акция за евакуацията на Франческо. За съжаление твърде високите температури в района не позволяват на спасителния хеликоптер да кацне на такава височина дори и да намерят площадка за кацане. Мисията се отлага до утре сутрин, когато температурите ще са по-ниски. 

Междувременно Денис Урубко, който планира нов маршрут на Гашербрум 2 и Дон Бауи са достигнали Касардо и Чименти и ще опитат да свалят пострадалия по-ниско за да бъде качен в хеликоптера на пакистанската армия. 

К2

По-рано Seven Summits Treks обявиха, че лавинната опасност е твърде голяма, а снегът прекалено много и върхът е недостъпен. Сега заедно с Elite Himalayan Adventures обявиха, че насрочват нова дата за атака – 26 юли. Като дотогава въжетата над Гърлото на бутилката К2 трябва да бъдат фиксирани. 

Не се е отказал и Нирмал Пурджа, който обяви, че ще направи опит на 24 юли. Нимс, заедно с двама шерпи от неговата експедиция и двама от Seven Summits Treks, ще работи по фиксирането на въжетата. 

Междувременно Мингма Г от Imagine Nepal съобщи, че имат желание да екипират нов маршрут през следващата година, който да заобиколи Гърлото на бутилката. В поста си във фейсбук Мингма споменава метални стълби, бормашини и болтове. 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *