Първи изкачвания на Нанга и Броуд Пик. Адв. Стефан Стефанов ще атакува К2


Сезонът в Каракорум продължава с пълна сила. Вече са факт първите изкачвания на Нанга Парбат и Броуд Пик. На К2 българинът Стефан Стефанов ще направи опит за второ българско изкачване на върха. Атанас Скатов се аклиматизира под Гашербрумите.

Нанга Парбат (8126)

Още на 1 юли французинът Борис Лангенщайн е изкачил Нанга, съобщава mountain.ru. На следващия ден на върха са стъпили Серги Минготе и Стефи Троке заедно с Моузес Фиамончини, Витали Лазо, Антон Пуговкин, Кала Чименти и водачът на Троке – Али Садпара. Във Фейсбук се появи непотвърдена информация от пакистанския гид Rao Ahmad, според която Садпара не е изкачил върха поради измръзвания. Това е петото изкачване на Нанга Парбат за пакистанския алпинист.

Trango adventures потвърждава, че 11 човека са изкачили върха, включително Садпара, а Минготе и Фиамончини са се изкачили без кислород. Чименти и Лазо са се спуснали със ски от върха, като вероятно са имали затруднения над лагер 4. Вече всички са в Базов лагер. 

Носят се и слухове, че Нирмал Пурджа е забелязан в Базов лагер заедно с петима шерпи, но няма потвърждение от страна на самия Нимс или Seven Summit Treks, с които обичайно пътува. 

Броуд Пик (8047)

Karakorum Expeditions съобщават, че техния екип е изкачил Броуд Пик. Според един от източниците на Explorersweb Мингма Дорчи е достигнал върха само три дни след пристигането си в Базов лагер. 

Малко по-късно Furtenbach adventures също потвърдиха първите изкачвания. 

К2 (8611)

Дава Шерпа от Seven Summits Treks съобщава, че вече прокарват въжета към Лагер 2. Близо 65 човека ще направят опит за втория по височина осемхилядник през този сезон, като при добро време се очакват доста успешни изкачвания.

Сред кандидатите за успех е и българинът адв. Стефан Стефанов. Стефанов изкачи Еверест миналата пролет и Кангчендзьонга през тази като клиент на комерсиални експедиции. 

По-голяма част от експедициите ще се насочат към реброто Абруци, пише Алан Арнет. Възможно е някои да опитат по Чесен, за да избегнат тълпата, но там лавинната опасност е по-голяма. 

Майк Хорн, който също се намира под К2 споделя, че следващата му цел е да достигнат над лагер 2.

Гашербрум 1§2 (8080 и 8035)

Матю Рандал и Мат Горбет опитват да изкачат двата върха без кислород и да се спуснат със ски. 

Под Гашербрумите се намира и Денис Урубко, който ще опита нов маршрут на Г2. 

Атанас Скатов, който възнамерява да изкачи и двата върха, съобщава че е достигнал и нощувал аклиматизационно в Лагер 1.

Други върхове

Синът на Райнхолд Меснер, Симон, е направил първото изкачване на Тоше III (Гешот Пик, 6200м). Върхът се намира в долината Бунар, югоизточно от Нанга Парбат.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *