х. Мусала Mountain Huts

Съдбата на х. Мусала


Наскоро в социалните медии се появиха смущаващи снимки, разкриващи състоянието на хижа Мусала към момента. Разруха и безпорядък владеят една от най-високите хижи на Балканския полуостров (2380м). Същевременно излезе и информация, че хижата подлежи на събаряне, а новата хижа все още не работи легално поради липса на разрешителни. Провокирани от покъртителната гледка потърсихме мнение от ТД Рилски спортист, които стопанисват хижата, както и от Българския туристически съюз относно съдбата на х. Мусала. 

Районът на х. Мусала преди довършването на новата хижа и ремонта на изгорялата

В района на седмото езеро в Мусаленския циркус хижите са повече от една. Клековата хижа е построена през 1924г. Дълго време този обект, важен за историята на българското туристическо движение, беше оставен на произвола. Едва преди няколко години покривът на постройката беше подновен, но общото състояние остава тревожно.

Старата (изгоряла) хижа Мусала е с каменна зидария и е построена през 1930г. В края на 80те пожар унищожава голяма част от постройката. По инвестиционно намерение на МОСВ ОВОС-1057 и ОВОС-1597 от 24.08.2010г. по нея се извършват ремонтни дейности с цел изграждане на пречиствателна станция на най-новата х. Мусала, офис на на НП Рила и чайна. 

Новата (вече известна като “стара”) хижа Мусала е построена през 1966г, тя е двуетажна, дървена и през годините към нея се добавя още една постройка. Хижата се стопанисва от ТД Рилски Турист, Самоков. Същият документ на МОСВ (ОВОС-1057 и ОВОС-1597 от 24.08.2010г) определя, че тя следва да бъде разрушена, а теренът култивиран, след издаване на разрешителните за функциониране на х. Мусала – нова.

Най-новата хижа, наричана от БТС хижа Мусала – нова, е по-известна сред планинарите като “хотела”. Тя е огромна, с капацитет от 130 легла, ресторант, туристическа столова, летен бюфет, ски гардероб, рецепция, конферентни зали, зали за тихи игри. Строежът й започва през 1984, а е приключен едва през последните 2 години.  Новата хижа вече беше обект на журналистически разследвания (NOVA TV, 11.04.2019). Ресторантът към хижата работи от лятото на 2018, а самата тя все още няма всички необходими разрешителни за да бъде пусната в експлоатация. На сайта на хижа Мусала – нова е обявено:

ВАЖНО!!! Все още изчакваме необходимите разрешителни за пускане на хижата в експлоатация. Поради тази причини хижата ще остане затворена за посетители до получаване на съответните. Ще ви уведомим своевременно, когато това се случи. Предварително се извиняваме.

Новата х. Мусала.
снимка: musala-hija.com

На 09 февруари 2019 се проведе конкурс за нов наемател на дървената хижа Мусала. През последните години хижата не беше привлекателна за туристите по ред причини и обявяването на този конкурс възроди надеждите мястото да стане предпочитан пункт по маршрута за най-високия връх на Балканите. В резултат хижата е отдадена за период от 10г на фирма “ВИЙП – 2011“ с годишен наем от 11 200лв и инвестиционна програма за 130 000лв, която да се стартира в най-кратки срокове. Останалият втори в конкурса, Антон Стефанов, споделя:

При явяването ни на конкурса за хижата, изрично бяхме предупредени, че тази хижа има издадена заповед за събаряне и ще се включи като клауза в договора, че ако се събори, ТД не носят отговорност. Горе по закон трябва да е само новата хижа. Така ни беше обяснено.

Потърсихме за коментар ТД Рилски Спортист, както и Българския Туристически Съюз. От самоковското дружество ни отговори г-жа Иванка Стефанова, управител на УС на ТДРТ, че състоянието на хижата е такова след напускането на стария наемател през февруари, а не са предприети ремонтни или други дейности тъй като доскоро е имало снежна покривка. Тя допълва:

Хижата въобще няма да се събаря, това са зложелателни слухове, а просто ще бъде ремонтирана…
…В интерес на всички туристи посещаваши този район е хижата да бъде в добро състояние, да бъде чисто и уютно, кухнята да бъде приведена в състояние, в което трябва да отговаря съгласно изискванията на РЗИ, поради което е необходим и този спешен ремонт.

Помолихме ТД Рилски Спортист и за координати на новия наемател за да следим работата по хижата, но до този момент нямаме отговор.

Състоянието на х. Мусала в момента. Снимка: Николай Иванов

От Българския Туристически Съюз обаче твърдят, че хижата подлежи на събаряне, съгласно цитираното инвестиционно намерение на МОСВ от 2010г. Според Сашо Стоянов, експерт Капитално строителство в БТС:

Атаките, който идват по адрес на новата хижа”Мусала” и не можем да пуснем в експлоатация, идват именно от наемателите на тъй наречената хижа”Мусала”…
За слуховете, че ще се събаря въпросната хижа – приложено изпращаме Ви намерения на МОСВ, от където е видно, че след пускане на експлоатация на новата хижа /всички кокошарници/ ще бъдат изчистени и терена ще бъде култивиран.

Видно е, че съдбата на хижата е все така неясна, а ТД Рилски Турист и БТС са на коренно противоположни позиции относно бъдещето й. Остава и въпросът защо се провежда конкурс за дългосрочен наем на обект, който е много вероятно да бъде разрушен. От гледна точка на туриста е важно да знае, че има място където би могъл да пренощува по най-използвания маршрут към първенеца на Балканите. В момента вариантите са х. Ястребец на горната станция на лифта с едва 25 места и з. Ледено езеро в подножието на върха, който е с малко по-голям капацитет, но без санитарен възел и с проблеми в електрозахранването след авария през изминалата зима.

Мусала вероятно е най-посещаваният връх в страната както от български, така и от чужди граждани и е недопустимо при толкова постройки да няма функционираща хижа в долната част на Мусаленския циркус. В планинарската общност мнението и за двете хижи, стара и нова, е до голяма степен негативно, но наличието на легално работещ обект е необходимост. От ТД Рилски турист и Българския туристически съюз зависи не само това да се случи, но и мястото да се превърне в предпочитано от туристите. 


1 Comment

  1. Старата Хижа Мусала не Ви я препоръчвам! Предлагат само боб ( без боб) и леща ( без леща), на туристически цени.

    Не ми е проблем да платя 4 лв за боб, но поне да е сготвен хубаво и да има боб! Освен това хижарите са мега некоректни!

    Поизкаха от нас да заплатим предварително за 3на и двойна стая. Направихме го, пуснахме половината пари по банков път. 

    Обаче като отидохме те ги бяха дали на други хора… Няма и баня а дори и не си правят устата да Ви кажат по телефона. Вижте ходя по планини, обиколил съм почти всички хижи в Рила, знам какво е хижа… Но не може така… преваряват тоя боб 3 пъти в седмицата сигурно и не става за нищо! Мусала върха е прекрасен препоръчвам, но да оставяте пари на тези пробити хижари не ви Препороръчвам!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *