СК Монтис се отправя към Кан Тенгри


Още една българска високопланинска експедиция се готви да се потопи в разредения въздух на високите планини. Четирима алпинисти заминават за вр. Кан Тенгри в Тян Шан след броени дни. Разговаряме с Григор и Пламена от Спортен Клуб Монтис за плановете им, клуба, работата с деца и наближаващата експедиция.

Кан Тенгри е вторият по височина връх в планинската верига Тян Шан на границата на Киргизия, Казахстан и Китай. Надморската му височина, заедно с ледената му шапка, е 7010м и е най-северно разположеният седемхилядник на планетата. Изкачен е за първи път през 1931г от съветска експедиция.  

Пламена Петрова е председател на УС на СК Монтис. Възпитаник на Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Атлет с дългогодишен опит като състезател по каяк, настоящ преподавател и треньор в направление Flatwater kayaking и Sea kayaking, ски инструктор, правоспособен планински водач, запален планинар и алпинист, член на Британската Кану Асоциация. В планинската й биография срещаме върхове като Гросглокнер (3798м), Гран Парадизо (4061м), Пунта Джордани (4046м), Брайтхорн (4164м) и траверс на вр. Матерхорн (4478м).

Григор Вътев е един от известните наши алпинисти и катерачи. Сам се определя като страстен алпинист и запален любител на морския каяк. Член на Управителния съвет на Спортен клуб Монтис. Стопански мениджър по образование, а понастоящем Мениджър проекти по професия. Планински водач и член на Британската Кану Асоциация.
Сред постиженията му са множество върхове в Алпите (Матерхорн, Мон Блан, северната стена на Пиц Бадиле, Пти Жорас и Тридент дьо Такюл, опит за зимно изкачване на Гран Жорас), изкачвания в Патагония (източната стена на Агуя Де ла С през 2009г, Фиц Рой през 2012, участник и организатор в експедиция “Опашката на Дракона” 2016), участия в експедиции в Хималаите (Чулу Ийст 2006)  и Кавказ (Ушба 2014). Десетки призови места в национални летни и зимни алпиниади, държавни първенства по алпинизъм и катерене и международни катерачни срещи.

 

Кажете няколко думи за клуба

СК Монтис обединява хора търсещи приключения и пътешествия. Бихме могли да се наречем клуб за мечтатели, авантюристи, хора които избират трудния, интересния и различния път. Членовете на клуба към 14.07.2019 сме 41 човека. В рамките на тази година предстои провеждане на две експедиции – Кан Тенгри и Матерхорн. Провеждаме тренировъчни лагери и обучения по катерене, каякинг в морски води, занимания за деца и юноши, участия в мероприятията от държавния спортен календар на БФКА.

Чрез Mountain Adventures BG, нашата Facebook страница, ние ви разкриваме красотата на българската планина, но и нашите щури приключения извън страната. Представяме ви странстванията си, такива каквито сме ги преживели с хубавите и тежките моменти. Като хора с активен начин на живот и солидна доза натрупан опит бихме искали да ги споделим и да се опитаме да ви въвлечем с нас в дебрите на неизвестното, заедно да се гмурнем в емоциите на приключенстването в близки и далечни земи. 

Подаваме ръка на всеки желаещ, който иска да се присъедини в някое от нашите приключения.


Защо избрахте точно Кан Тенгри?

Планирахме изкачване на Алпамайо тази година. В среща с Жеко той подхвърли идеята за Кан Тенгри и така си казахме “ами, хайде” и ето, че скоро заминаваме!


Кога заминавате и в какъв състав?

Заминаваме на 22.07.2019 в състав Пламена Петрова, Григор Вътев, Жеко Вътев, Стефан Вътев или както шеговито се роди идеята – Клана на Хана. А Клана Вътеви е едно в същия шеговит дух, породило се преди години прозвище.

Други планове в Тян Шан?

Проектът ни “Големи върхове” включва изкачване на поредица от върхове в различни географски точки от земното кълбо на различни континенти, притежаващи разнообразни характеристики. Спрели сме се на красавци като Ама Даблам (Непал, 6812) и Алпамайо (5947, Анди). Също и Абу Али Ибн Сина (7134, Памир, известен все още и като Ленин). Конкретно в Тян Шан в плановете ни влиза вр. Дженгиш Чокусу (7439, познат и като Победа). А след тях защо не и великият К2…

А междувременно наскоро се роди една идея, която не е включена в Проект Големи върхове, но планираме да реализираме през 2020 г., но подробности за нея по-натам.

Тоест, след 7к ще има и 8000 един ден?

Да, имаме желание, но както е казал древния мъдрец “поживьом и увидем”. 😉

 


Знаем, че траверса на Матерхорн през лятото на 2018 беше много емоционален и специален за вас двамата. Кое си спомняте най-често почти година по-късно?

Пламена: Спомням си тежките тренировки. Как пред очите ни загина човек. Нощувката на върха.

Григор: Ще помня погледа в очите на нашия приятел Марто, който реши да се върне надолу от заслон Карел. Спомням си момента на пик Тиндал, когато мъгла затисна върха. Миговете, в които аз трябваше да взема решението за довършване на атаката или за отстъпление, да чуя всички “за” и “против”, да преценя адекватно решимостта и възможностите на Пламена и Сашо, а те безрезервно се довериха на моите. И… се качихме, нощувахме на върха, бяхме запленени от магическия изгрев и направихме траверс на върха като накрая всички се поздравихме, когато долу ни посрещна Марто.

Как съчетавате работата с клуб Монтис, децата, курсовете и вашата подготовка?

Трудно е. Време все не стига за всичко. Но благодарение подкрепата на нашите приятели от клуба се справяме. Покрай нас винаги има приятели, с които сме заедно и си помагаме както в подготовката, така и в работата с деца и курсисти.

Самите ние усилено работим за повишаване на нивото и квалификацията си. Тази година преминахме курсове за планински водачи, както и придобихме Sea Kayak Awards към British Canoe Association.

 


Работите с деца, какъв съвет ще дадете на всички родители, които се колебаят или страхуват да включат децата си в подобни занимания?

Бъдете смели. Дайте възможност на децата си да усетят тръпката и емоциите от допира с природата и предизвикателствата, които тя ни отправя. И внимавайте на кого довеявате грижите за малчуганите. Така като един треньор или инструктор може да им даде любовта към спорта, така може и да ги отблъсне още от първия път. Всичко е въпрос на опит, желание и квалификация.

Ако се налага да прекарате целия си живот на едно място, кое ще е то?

Пламена: там, където планината целува морето
Григор: животът е движение и закотвянето на едно място е в противоречие с това.

Експедиция Кан Тенгри 2019 се осъществява със спонсорството и подкрепата на:
Основни партньори:
Както и с подкрепата на:
Нашите приятели от Спортен Клуб МОНТИС
Радослава Ненова
Петьо Савов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *