Рилски манастир от Додов връх summitsweb

Спасителна акция в района на Рилски манастир


Германски турист се е изгубил в района на Рилски манастир и е бил изведен от планинските спасители от отряд Благоевград, съобщават те във Фейсбук страницата си

Туристът предприема преход от х. Рилски езера до Рилски манастир. При слизането от Додов връх в посока манастира изгубва пътеката и се оказва в пресечен терен и стръмни улеи при изворите на р. Друшлявица. След няколкочасово лутане успява да се върне на билото и да подаде сигнал на 112. 

В 19:15ч. към туриста тръгват спасителите от отряда – Георги В.Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски. Откриват го мокър от дъжда, но в добро общо състояние на 2050м в подножието на Додов връх. Съпроводен е до Рилски Манастир, където в 23:45 е настанен в хотел. Екипът се прибра в 01:30 ч. в Благоевград.

Туристът е бил с неподходяща екипировка – ниски маратонки, летни дънки, памучен суичър, без осветление и навигация, липса на резервна батерия. 

Планинска Спасителна Служба – Благоевград напомня на всички желаещи да посетят този район, че маркировката там е “виртуална”. Наземната се състои от няколко табели в началото на маршрута и една-две самотно висящи в по-надолу. Тревата и копривата на места са високи над 1,5 метра и маршрутът е силно обрасъл.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *