Стефан Стефанов изкачи К2


В 2:27 българско време адв. Стефан Стефанов е стъпил на връхната точка на К2, а впоследствие успешно е слезнал до лагер 2, съобщи БНР.

Атаката на Seven Summit Treks, в чиято експедиция е и Стефанов, започна късно снощи. Всички 19 клиента и височинни водачи са изкачили върха. Четирима от клиентите са успели да достигнат 8611м без употреба на допълнителен кислород –  Моузес Фиамончини (Бразилия), Давид Реске (САЩ), Йохан Венцл (Австрия) и Аня Карена Блаха (Германия). 

Атака към върха предприеха и унгарците Suhajda Szilárd и Давид Клайн, като Клайн се е отказал поради здравословни проблеми. Szilárd е изкачил успешно върха без кислород.

Това е втора атака за сезона, след като на 18 юли поради дълбокия сняг и лавинната опасност височинните шерпи не успяха да фиксират въжетата през Гърлото на бутилката, един от най-сложните участъци по маршрута. Това принуди ръководителите на комерсиалните експедиции да прекратят атаката на 400 метра под върха. Впоследствие почти всички експедиции напуснаха базов лагер, като в него останаха само Seven Summits Treks и няколко независими алпиниста. 

Появата на Нирмал Пурджа в Базов лагер в края на миналата седмица възроди надеждите за успешно изкачване. Заедно с четирима шерпи Нирмал участва в обезопасяването на маршрута и сам достигна върха на 24.07. 

Стефан Стефанов е вторият българин, изкачил К2. През 2014 Боян Петров извърши първото българско изкачване, без кислород и само осем дни след успех на Броуд Пик. 


1 Comment

  1. През 2014 е изкачен К2 от Боян Петров. Не през 2004 г., вероятно техническа грешка. Поздравления за Стефан!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *