К2 Seven Summit Treks

Успех на К2. Стефан Стефанов ще атакува на 25.07


Първото успешно изкачване на К2 (8611) за сезона е факт. Екип шерпи, водени от Нирмал Пурджа успяха да преодолеят трудностите в Гърлото на бутилката и да фиксират въжетата до върха. Нимс, Лакпа Денди Шерпа, Лакпа Темба Шерпа, Чангба Шерпа и Гесман Таманг са стъпили на връхната точка рано тази сутрин, атаката им започна снощи. 

К2 е десетият осемхилядник за Нимс в рамките на проекта му Project Possible – изкачване на всички осемхилядници за 7 месеца. До завършване на Хималайската корона му остават Броуд Пик, Шиша Пангма, Чо Ойю и Манаслу. 

По-рано през сезона водачите от непалски и западни агенции обявиха, че върхът е недостъпен поради високата лавинна опасност и дълбокия нов сняг. Почти всички експедиции се оттеглиха от К2 като някои се насочиха към Гашербрум 2. Под К2 останаха само клиентите Seven Summit Treks, един от които е и българинът адв. Стефан Стефанов. 

Освен комерсиалните експедиции, под К2 са и Давид Клайн от Унгария с Suhajda Szilárd, както и Ейдриън Балингер (САЩ), Карла Перез (Еквадор) и Естебан /Топо/ Мена (Еквадор). Балингер и Перез се придвижваха непосредствено след групата на Нирмал Пурджа и също са атакували тази нощ. Те са изкачили К2 без кислород само няколко часа след Нимс и другите шерпи и вече са обратно в лагер 4.  Иранецът Хюсеин Бахманяр също е достигнал върха без кислород.
Освен тях с кислород успешно изкачване имат Топо Мена, Палден Намги и Пемба Шерпа.

Seven Summit Treks планират атаката им да започне тази нощ, ако условията са подходящи. Техният състав е:

Stafanov – Bulgaria
Klara- Czech republic
Herbert Hellmuth – Germany
Waldemar – Poland
Hans – Austria
Moeses- Brazil
Karina – Brazil
David – USA 
Anaya Germany
Sherpa Chhepal – Nepal
Nima Thinduk sherpa – Nepal
Pemba Thinduk sherpa – Nepal
Dilawar – Pakistan
Sazed – Pakistan 
Yousuf – Pakistan
Ngima Dorchi Sherpa – Nepal
Mingtemba Sherpa – Nepal


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *