Завада на Кунянг Чиш wspinanie.pl

26.08.1971 – Първото изкачване на Кунянг Чиш (7852м)


Кунянг Чиш се намира в сърцето на Хиспар Музтаг, северно от ледника Хиспар, един от големите ледници на Каракорум. Той се издига от югозападната страна на ледника Кунянг, докато Дистагил Сар (най -високият връх на Хиспар Музтаг) доминира над ледника в северния му край.
Кунянг Чиш е двадесет и първата най-висока независима планина в света. Той е забележителен и с издигането си над местния терен: например, той се издига почти на 4000 метра над южния си базов лагер на ледника Кунянг и се издига на 5500 метра над долината Хунза за около 33 километра. Това е стръмен, заострен и сложен връх; той лесно съперничи на малко по -високия Дистагил Сар на север, който има по -заоблен профил.
Първият опит за изкачване на Кунянг Чиш е направен през 1962 г., но изкачването е прекратено, след като на 18 юли лавина убива двама катерачи, майор Джеймс Милс и капитан M.Р.Ф. Джоунс. Телата им никога не са били намерени. Следващият опит е през 1965 г., но друг алпинист загива след срутването на тесен ръб на 7200 м.
Първото изкачване е осъществено от полски екип, ръководен от Анджей Завада през 1971 г. Те изкачват дълъг маршрут нагоре по южния гребен на върха от ледника Пумари Чиш. На върха стъпват Зигмунт Анджей Хайнрих, Ян Стричински, Ришард Шафирски и Анджей Завада.

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *