снимка: Andrzej Bargiel/Marek Ogień
снимка: Andrzej Bargiel/Marek Ogień

Анджей Баргиел планира безкислородно ски спускане от Еверест (ВИДЕО)


Полският алпинист и скиор, който миналото лято извърши първото спускане със ски от К2 сега възнамерява да изкачи Еверест без кислород и да се спусне със ски от върха до Базов лагер. Експедицията е планирана за тази есен след преминаването на мусона в Хималаите, съобщава списание Desnivel.

Анджей ще замине за Катманду на 25 август и смята, че ще са му необходими около пет седмици преди да направи опита си, който предвижда да не е по-рано от края на септември или началото на октомври. Изборът му не е случаен, от една страна така ще избегне тълпите през пролетния сезон, а от друга само двама души през последните пет години са опитвали да изкачат Еверест през есента – Нобуказу Курики през 2015 и 2016 и Килиан Жорнет през 2016г. Освен това се предполага, че след снеговалежите през мусонния период, в планината ще има добри условия за ски. 

Анджей не уточнява в съобщението си от къде смята да атакува Еверест, но може да се предположи, че ще се отправи към Тибет. Полякът не използва кислород в изкачванията си и в това отношение ще се изправи пред друго предизвикателство – никой не е изкачвал Еверест без кислород в следмусонния сезон от 1993г насам. Французинът Юбер Гио е последният човек, който стъпва на покрива на света без кислород през есента, на 9 октомври 1993г той се изкачва заедно с още 13 души. 

Последното безкислородно изкачване през есента откъм Тибет датира още по-назад във времето. През 1984г австралийците Тимъти Макартни-Снейп и Грег Мортимър достигат Еверест без кислород от Север, след това няма успешен опит в този сезон. 

Целта на Баргиел е да извърши непрекъснато спускане от върха до базов лагер без използване на допълнителен кислород. Единственият човек, изкачил Еверест без кислород, и спуснал се със ски до момента е Ханс Камерландер през 1996, но той е принуден да слезне около 1000 метра пеша, след като спуска първите 300 метра от север със ските.

Още осем човека са се спускали със ски от Еверест, но всички те са използвали кислород при изкачването. От тях Даво Карникар е първият, който успява да достигне Базов лагер без да сваля ските през 2000г, Даво извършва изкачването и спускането си от юг. 

Също в следмусонния период българинът Владимир Павлов ще направи опит за сноуборд спускане от Манаслу. 

Вижте видео за първото в историята спускане от К2:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *