Канчендзьонга автор: Santhosh.hugar

Индия отваря за чужденци 137 върха, включително Канчендзьонга от Сикким


Индийското правителство отвори за чужденци 137 хималайски върха с височина от 5000 до над 8000 метра. Сред тях е и Канчендзьонга (8589м) от Сикким.

Досега чужденците, желаещи да изкачат някой от тези върхове, трябваше да искат разрешение от Министерствата на отбраната и вътрешните работи, с промените пермитите ще бъдат издавани от Алпийската асоциация в Индия. 

Решението е следствие на предложения от Министерството на туризма на Индия. Списъкът включва Дунагири (7066м), Хардеол (7151м) в Утарканд, Карбу юг и север в Сикким и Мулкила (6571м) в Химачал Прадеш. Решението дава достъп и до 15 върха в Джаму и Кашмир, 51 в Утарканд, 24 в Сикким и 47 в Химачал Прадеш. 

Голяма част от тези върхове не са изкачвани никога, а на други има единици опити от чужденци. 

Кандидатите да изкачат върховете трябва да имат предвид, че носенето на сателитен телефон или турая подлежи на допълнително разрешение и регулация от вътрешното министерство. Експедициите и трекерите е необходимо да се придържат към позволените маршрути и нямат право да заснемат без разрешение. Районите са отдалечени и хеликоптерна спасителна акция би се организирала трудно. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *